spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăExterneGermania insistă, din nou: REFUGIAȚII TREBUIE ÎMPĂRȚIȚI ECHITABIL ÎNTRE STATELE UE/Berlinul, Parisul...

Germania insistă, din nou: REFUGIAȚII TREBUIE ÎMPĂRȚIȚI ECHITABIL ÎNTRE STATELE UE/Berlinul, Parisul şi Londra cer o reuniune de urgenţă a UE/UPDATE, 21.00: Miniștrii europeni de interne se vor reuni la 14 septembrie într-un consiliu extraordinar privind criza imigranților

-

- Reclama -

Germania și alte doar câteva state membre ale Uniunii Europene nu pot continua să absoarbă o cotă disproporționată de refugiați care ajung în blocul comunitar, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, care a adăugat că alte țări trebuie să facă mai mult, transmite Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE, 21.00: Miniștrii de interne din Uniunea Europeană se vor reuni de urgență la 14 septembrie la Bruxelles, în contextul în care blocul comunitar încearcă să găsească soluții în fața agravării crizei imigranților, relatează AFP și DPA. Bernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere și Theresa May „cer președinției luxemburgheze a Uniunii Europene să organizeze un prim consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) în următoarele două săptămâni pentru a pregăti eficient deciziile celui din 8 octombrie și pentru a progresa în mod concret”, se menționează într-un comunicat de presă comun publicat după întâlnirea celor trei miniștri, în marja unei reuniuni, la Paris, a reprezentanților din nouă țări europene, având ca temă securitatea transporturilor.
În cursul întâlnirii, cei trei au „subliniat necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a face față provocării pe care o constituie aceste afluxuri de imigranți”. Ei au insistat în special pe „urgența de a înființa, cel mai târziu până la sfârșitul anului”, în Grecia și în Italia, a așa-numitelor ‘hot spots’, centre de triere în care să se poată face distincția între refugiați și imigranți economici ilegali. 

- Reclama -

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri imediate pentru a face faţă valului de imigranţi, au declarat duminică, într-un comunicat comun, miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie, cerând o reuniune de urgenţă privind criza refugiaţilor, relatează Deutsche Welle în pagina online.

- Advertisement -

Germania se așteaptă ca numărul solicitanților de azil pe care îi va primi în acest an să crească de patru ori, la circa 800.000.

„Germania și alte doar câteva țări sunt de departe cele care primesc cei mai mult refugiați”, a declarat, într-o conferință de presă, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „În contextul în care sunt 28 de state membre, acest lucru nu poate să continue. Trebuie să existe o distribuire echitabilă a refugiaților, cu mai multă solidaritate”, a adăugat el.

- Advertisement -

Unele guverne europene au refuzat să primească refugiați și s-au opus propunerilor UE de stabilire a unui plan comun de acțiune în contextul acestei crize, care se intensifică pe fondul afluxului tot mai mare de imigranți ce fug din cauza războaielor și a sărăciei din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Seibert, Europa are nevoie de o nouă abordare, în contextul în care numeroase țări nu mai respectă Regulamentul Dublin, care prevede trimiterea majorității solicitanților de azil înapoi în țara prin care au intrat în UE până când aplicația lor va fi procesată.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat sâmbătă că actuala politică europeană pentru rezolvarea crizei imigranților este „o rușine”. „Europa riscă să eșueze din cauza modului dezastruos de administrare” a situației, a adăugat el.

Thomas de Maiziere, Bernard Cazeneuve şi Theresa May au cerut „preşedinţiei luxemburgheze (a UE) să organizeze o reuniune specială a miniştrilor Justiţiei şi Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete”.

Miniştrii au cerut de asemenea întocmirea unei liste la nivelul UE cu „ţări de origine sigure”, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.

În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre UE au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.

„Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa”, a declarat de Maiziere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img