După ce liderii UE au discutat, la Sofia, despre admiterea țărilor din Balcanii de Vest, DW a publicat o serie de contribuții germane la acest subiect în internet. Sute de cititori din Balcanii de Vest au răspuns, transmite DW.
Ce se întâmplă dacă oamenilor din Balcanii de Vest – mai exact, utilizatorilor dw.com din regiune – li se fac disponibile opiniile germane publicate cu privire la extinderea planificată a UE?
Pornind de la această întrebare, redacția în limba sârbăa DW a publicat un articol intitulat ”Cine vrea în UE?”, o colecție de comentarii traduse ale cititorilor și telespectatorilor germani, apărute sub un material despre summitul UE de la Sofia pe portalul online tagesschau.de. Din aproximativ 50 de contribuții germane la discuție, nu există nici una în care să fie evaluată în mod pozitiv admiterea statelor din Balcanii de Vest în UE. Dimpotrivă, utilizatorul Adeberg C. scrie, de exemplu: „Trenul UE merge mai departe, următoarea oprire în Balcani, biletele fiind plătite de Michelul (contribuabilul) german”.
Serbia: „Spălăm doar vasele murdare în UE”
În Serbia, editorii cunoscutului post de radio B92, cu peste 1,5 milioane de utilizatori unul dintre cele mai populare portaluri de știri din țară, au considerat materialul DW destul de interesant pentru a-l publica pe site-ul lor. Timp de două zile a rămas unul dintre textele cele mai comentate – și, de asemenea, cele mai multe contribuții erau negative.
De pildă, cititorul numit srrrrrrrrrdjan scrie: ”Germania ia mult mai mult de la această UE decât e dispusă să dea. Tocmai de aceea partidele populiste devin tot mai puternice, peste tot în Europa, propagând rezistență la ghearele (economice și politice) germane. Nemții nu sunt interesați să contribuie la dezvoltarea Serbiei și a Balcanilor pentru că se simt apropiați nouă, ci pentru că doresc să-și extindă influența și veniturile „.
”Noi nu vrem în UE – și ei nu ne vor lăsa să intrăm“, comentează Europejac (”Europeanul“) pe cel mai vizitat portal de știri, Blic, cu 2,5 milioane de utilizatori, care a preluat, de asemenea, materialul DW.
Userul Boki scrie pe Blic: „Politicienii noștri pretind că Europa este un banchet mare, cu multă mâncare și băutură, dar chelnerii au rămas fără provizii de mult timp. Primii au luat cel mai mult, în timp ce Croația, Bulgaria, România colectează firimiturile pentru că au întârziat. Iar noi vom fi luați doar pentru a strânge și spăla vesela murdară.”
Pe de altă parte, utilizatorul Vida arată înțelegere față de respingerea unei extinderi din partea Germaniei: „Ca neamț, și eu aș comenta așa: se distanțează de potențialii membri noi, mai slabi din punct de vedere economic”.
Cititorul Blic, Pera, scrie: „Sârbii nu doresc să adere la UE, ei deja se descurcă prea bine, de ce ar trebui să migreze în mod regulat să lucreze legal în Germania sau în Franța, atunci când este mai bine să lucreze la negru?”
Svi to znamo (”Știm cu toții“) spune: ”Întreaga lume știe că locul nostru nu-i acolo, numai dictatorul nostru (… se referă la președintele Serbiei, Aleksander Vucic, n. red.) nu înțelege asta.”
Ivan ne sugerează: „Nu ne vor? Nu-i nimic, sunați-l pe Putin și propuneți-i staționarea de rachete balistice pe teritoriul nostru”.
Muntenegru: „Deja cetățeni de clasa a doua în UE”
În Muntenegru, materialul DW „Cine vrea să adere la UE?” a fost republicat pe cel mai popular portal web din țară, Vijesti (Știri). Utilizatorul Mrdalo scrie: „Din text reiese clar că ei deja ne consideră cetățeni de clasa a doua în UE”. Crnogorci răspunde: ”Președintele nostru (… Milo Djukanovic, n. red.) este acolo pentru a rupe scepticismul. În ceea ce privește comentariile germanilor: Sunt oameni care până la prânz se urăsc pe sine și după-amiaza urăsc întreaga lume!”
Cititorul Vijesti, Cheese, este sigur: ”Până în 2025, UE ori va fi în colaps, ori va fi redusă la țările membre stabile fiscal. Este evident că sfârșitul Uniunii Europene este iminent.“
„Balcanii de Vest în UE – o iluzie”, a comentat editorul DW, Christoph Hasselbach, după summitul UE de la Sofia. Pe pagina de Facebook DW în limba albaneză, accesată în Albania, Macedonia și Kosovo, un utilizator răspunde cu inițialele Z.B.: ”Nu e nicio iluzie, milioane de oameni din Balcanii de Vest trăiesc deja în UE.“
Dar cu această atitudine, Z.B. pare destul de singur. Utilizatorul E.S. spune: „Pe lângă Germania și Franța, nici o țară europeană nu merită să fie în UE”. KL împărtășește părerea multor cetățeni din Balcanii de Vest: ”Noi nu ar trebui să intrăm în UE pentru că noi nu suntem competitivi. Pentru noi situația se va agrava în UE, pentru că vom pierde și bruma de independență pe care o mai avem acum.”
Bosnia: „De ce europenii sunt indignați de influența Rusiei?”
În Bosnia și Herțegovina, comentariul DW a fost preluat de portalul Nezavisne novine. Cititorul Deanscrie: „Ei nu vor nici mai mulți fundamentaliști islamici”. Pe pagina bosniacă DW Facebook, utilizatorul R.K. a comentat: „Bine, e legitim că nu vor Balcanii de Vest, dar de ce sunt indignați și urlă la influența Rusiei, Turciei și Chinei?”
I.S. este sigur: „Europenii nu au fost niciodată interesați de noi – doar de forța noastră de lucru”.
M.U. întreabă, pe de altă parte: „Și-au putut permite Croația, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Polonia. Sunt ăștia mai buni ca noi?”
M.L. e sceptic: ”Cât de problematică e regiunea Balcanilor de Vest pentru europeni reiese din faptul că au preferat să accepte, în locul nostru, milioane de refugiați din Africa, Orientul Mijlociu și din alte țări – fără pașapoarte sau documente, ca să știe măcar cu cine au de-a face.”