spot_img
6.7 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeGermania are o altă mare problemă: Pensiile

Germania are o altă mare problemă: Pensiile

-

Germania se confruntă cu provocări legate de sistemul său de pensii. Numărul pensionarilor este în creștere, iar cel al salariaților este în scădere. Ministrul Finanțelor propune să se investească în acțiuni, dar opoziția o critică.

- Reclama -

Sistemul german de pensii, care a fost introdus în 1889, se bazează pe asigurarea obligatorie, în care pensiile actualilor pensionari sunt finanțate prin sume de bani deduse din salariile angajaților – sistem cunoscut sub numele de „contract de generație”.

- Advertisement -

La începutul anilor ’60, erau șase muncitori pentru un pensionar. Astăzi, raportul este de 2:1 și încă scade. O parte semnificativă a bugetului federal este destinată suplimentării sistemului de pensii german: în 2024, 127 de miliarde de euro vor fi plătiți în fondul de pensii, ceea ce reprezintă o treime din toate cheltuielile guvernamentale. Se preconizează că această sumă aproape se va dubla până în 2050.

În același timp, pensionarii au devenit un grup semnificativ de alegători. De aceea, asigurarea funcționării sistemului de pensii a devenit o temă aprinsă dezbătută și este nevoie urgentă de a face ceva.

- Advertisement -

Coaliția de guvernământ formată din social-democrați (SPD), verzi și liberali (FDP) nu vrea să reducă pensiile. De asemenea, nu vrea să majoreze contribuțiile la pensie sau vârsta de pensionare – care acum este de 67 de ani.

Pentru a rezolva problema, ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) a propus un plan conform căruia federația va lua un împrumut de cel puțin douăsprezece miliarde de euro și îl va investi în bursă.

Mai exact, este planificată înființarea unui fond care va fi administrat de o fundație publică independentă – așa-numita capital generaţional. Banii vor fi distribuiți la nivel global în acțiuni, profitul revenind la trezoreria publică.

CDU, ca cel mai mare partid de opoziție, critică planul ca fiind ineficient. Axel Knerig, vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Afaceri Sociale din Bundestag, a declarat pentru Ipen Media că așa-numitul Pachet de pensii II nu garantează „securitatea pe termen lung a pensiilor germane”.

CDU nu este în esență împotriva investiției pe piața de capital pentru a genera venituri suplimentare din dobânzi, dar conceptul actual, potrivit lui Knerig, nu aduce „venituri semnificative având în vedere povara suplimentară a datoriei”.

Investițiile pe scară largă în acțiuni, conform datelor Institutului German de Acțiuni, aduc în medie o rentabilitate anuală de șase până la opt procente. Ministrul de Finanțe Christian Lindner se așteaptă la „mai mult de trei, patru procente de profit”.

Investiția la bursă implică riscul unei pierderi complete de bani, dar conform datelor Ministerului Federal de Finanțe, ar trebui stabilit un mecanism de securitate pentru a proteja activele fundației.

În Germania, asigurarea de pensie de stat este obligatorie doar pentru angajați. Independenții, adică proprietarii privați și de afaceri pot plăti bani în sistemul de pensii de stat sau în asigurări private. Functionarii publici cu statut special – functionarii publici – sunt scutiti de la plata contributiilor obligatorii si au propriul sistem de pensii. Aceste două grupuri reprezintă aproximativ 12% din forța de muncă din Germania.

Politicienii de centru-stânga au cerut adesea în trecut ca aceste grupuri bine plătite de funcționari publici să fie integrate în sistemul național de asigurări. Pentru că doar așa poate fi stabilizat sistemul pe termen lung.

În prezent, 18,6 la sută din salariul brut lunar al angajatului este plătit în fondul de pensii de stat, angajatul și angajatorul plătind fiecare jumătate. Contribuția lunară nu trebuie să depășească 1404,30 euro.

Guvernul se așteaptă ca rata contribuției să crească la 20% din 2028 și la 22,3% până în 2035 și să rămână la acest nivel până în 2045.

Actualul „nivel de pensie” – suma plătită pensionarilor în fiecare lună – este de doar 48 la sută din salariul mediu lunar, iar guvernul intenționează să garanteze legal acest lucru până în 2040.

În 2023, conform datelor Asigurărilor Germane de Pensii, pensia medie lunară în Germania era de 1.550 de euro. Datele actuale arată că 61 la sută dintre pensionari primesc mai puțin de 1.200 de euro pe lună de la asigurările de stat de pensii. Fiecare al treilea pensionar primește chiar și mai puțin de 750 de euro.

Multe femei din Germania primesc o pensie semnificativ mai mică sau chiar deloc. Asta pentru că au lucrat în domeniul locurilor de muncă prost plătite. Mulți au fost gospodine ani de zile și nu s-au întors la muncă în anii de după nașterea copiilor lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img