Preşedintele AUR, George Simion, s-a declarat solidar cu protestul lucrătorilor din domeniul culturii, precizând că orice altă acţiune de protest din partea celorlalte categorii sociale este justificată.
„Mă declar solidar cu protestul lucrătorilor din domeniul culturii, de la arheologi până la muzeografi. Mi se pare justificată această acţiune de protest, după cum mi se pare justificată orice acţiune de protest din partea celorlalte categorii sociale, de la profesor la poliţişti, la militari şi rezervişti, pentru că s-a scumpit mult viaţa în România, au crescut mult preţurile”, transmite sâmbătă Simion, într-o postare pe Facebook.
El susţine că dacă românii nu îi vor taxa la vot pe guvernanţi pe 9 iunie „toată ţara va fi un muzeu închis”.
„Guvernul acum face o chestie ipocrită (…): pe seama oamenilor şi prin creşterea inflaţiei bagă costurile din timpul pandemiei şi din timpul acelei false crize energetice. Nu sunt în stare să conducă această ţară, nu au un plan concret. Din 2025 vor mări birurile şi taxele pentru puţinii antreprenori care mai există. Dacă românii nu îi vor taxa la vot pe 9 iunie toată ţara va fi un muzeu închis, despre care ne vom aminti că a fost odată România”, spune George Simion.
Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu. Acestea acuză „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.