Secretarul general adjunct al NATO susține că respingerea aderării României la spațiul Schengen reprezintă „picătura care a făcut să se verse un pahar umplut”.
Mircea Geoană susține că în momentul aderării României la Uniunea Europeană, acum 11 ani, s-a negociat că țara noastră să intre în spațiul Schengen după cinci ani.
„Pentru mine, ca om care și-a dedicat viața integrării euro-atlantice, această izbucnire de mânie și de frustrare din jurul Schengen-ului nu este decât picătura care a făcut să se verse un pahar umplut. Nu am negociat acum 18 ani atât de multă asimetrie de putere, de influență și putere economică. Nu am negociat niciodată să fim, după 11 ani, după momentul în care trebuia să intrăm automat în Schengen, să fim încă la ușile acestei zone. Deci, pentru mine, ca om care a lucrat toată viața la acest proiect, vă spun câteva lucruri, din partea mea și fără să implice funcția mea de astăzi. Un astfel de efort este un efort de-a lungul ciclurilor politice, un astfel de efort este legat de apărarea intereselor României și ale românilor. În principal, ale românilor care trăiesc în străinătate, ca misiune principală a statului român. În al treilea rând, puterea și opoziția trebuie să lucreze pe marile proiecte naționale, mână-n-mână. Și în ultimul rând, trebuie să încercăm să ne reîncărcăm cu ambiția unei țări care nu mai trebuie să accepte să fie la periferia Europei, ci în centrul ei”, a declarat Mircea Geoană pe Facebook.
Șeful adjunct al NATO susține că autoritățile române își vor învăța „lecțiile din aces episod și din aceste episoade care continuă de prea mulți ani de zile”.
„România își are locul natural în inima Europei și nu la periferia ei și nu în ultimul cerc concentric de putere la nivel de Uniunea Europeană. Vom învăța lecțiile din acest episod și din aceste episoade care continuă de prea mulți ani de zile și sper din toată inima, ca acum, la majorat, la 18 ani de la încheierea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, să învățăm că trebuie să ne apărăm interesele mai dârz, mai ferm, mai solidar, mai ambițios”, a adăugat secretarul general al NATO.