Generalul SRI al ”câmpului tactic în justiție” prins la copiat

0

CNADTCU a decis, la şedinţa de joi din Consiliul General, să propună retragerea titlului de doctor pentru fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă, întrucât s-a cofirmat faptul că şi-a plagiat lucrarea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

În cadrul şedinţei Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), s-a propus retragerea titlului de doctor pentru fostul secretar general SRI Dumitru Dumbravă, după ce s-a constatat faptul că şi-a plagiat lucrarea, au confirmat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

Propunerea CNADCU urmează să ajungă la avizare către o nouă comisie din cadrul instituţiei, care apoi va înainta cererea de retragere a titlului de doctor către Ministerul Educaţiei. La rândul său, Ministerul Educaţiei va emite un ordin de retragere a titlului.

De altfel, Comisia de Etică a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI a confirmat, în septembrie 2018, într-un raport, plagiatul în cazul fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă.

Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia „câmp tactic” cu referire la instanţele de judecată.

Fostul secretar general al SRI a fost acuzat că ar fi controlat o reţea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese, dar şi că şi-ar fi construit o reţea similară în rândul ziariştilor. De altfel, Dumitru Dumbravă a fost audiat din această cauză în Comisia parlamentară de control al SRI, membrii acesteia solicitându-i demisia, în noiembrie 2017, din funcţia de secretar general al Serviciului.

Generalul Dumitru Dumbravă, care era secretar general al SRI, şi-a dat demisia şi a înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.