spot_img
-0.3 C
București
luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAnalizeGeneral SRI amenință partidele cu arestări

General SRI amenință partidele cu arestări

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Generalul SRI Anton Rog, șeful centrului național Cyberint, anunță public că începînd cu alegerile de anul viitor nu se va mai putea repeta situația din 2020, cînd unele partide s-au folosit de campanii pe rețelele sociale pentru a manipula voturile cetățenilor, date fiind modificările recente ale legislației, care consideră asemenea manipulări drept atacuri la ordinea constituțională. Se poate lăsa și cu arestări, a mai avertizat generalul într-un interviu acordat zilele trecute platformei educaționale Stakeborg Academy.

Întrebat dacă un partid politic, fiind avansat ca exemplu numele AUR, folosește în alegeri serviciile unei agenții de social-media (precum una de la Iași) pentru a se promova electoral, provocînd un tăvălug, este finanțat, are consultanță etc din partea cuiva care e cunoscut drept potențial dușman, și folosește informațiile acestuia pe social-media, care ar fi mandatul Cyber Security în limitele căruia ar putea interveni pentru a contracara asta, generalul Rog a răspuns, precizînd că nu vorbește despre AUR, ci despre oricare partid, ”să zicem X”:

”Mandatul e simplu. Pe 14 martie, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – e o Curte care acum văd că ține cu România – curtea a declarat legea constituțională în integralitatea sa. La art. 3 s-au adăugat trei litere. Litera ”p” e cea care se referă la acțiuni hibride, dezinformare, dar numai acelea care schimbă ordinea constituțională, și dacă discutăm despre alegeri, ne aflăm în această situație (”acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională” n.n. ).

Deci din martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul în această situație? Dacă acea campanie e una de dezinformare, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile, influențarea însemnînd că voința electoratului, care e parte din constituție, este schimbată, adică votul nu mai e conform voinței fiecăruia și există influențe care conduc către alte procente și se schimbă ordinea constituțională, atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune serviciul de informații pentru a elimina acea amenințare. Asta înseamnă că contracarăm campania online, înseamnă că dacă discutăm de o agenție de informații sau de siteuri, le punem jos, cu ajutorul ANCOM, cu ajutorul directoratului național de cibernetică, în multe situații nici nu se știe că noi suntem în spate și facem toată treaba. Mergem către instituțiile care au atribuții de a le închide, le dăm toate informațiile, iar ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane despre care știm sigur că fac treburile alea, la fel, luăm în mai puțin de o oră un mandat pe securitate semnat electronic de director, de procuror, de procurorul general, de un judecător de la ÎCCJ. Nu se mai face nimic pe hîrtie, totul e electronic” mai spune generalul. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img