Editura Polirom şi Cartea Românească lansează volume despre tărâmuri magice şi realităţi dure din China contemporană.
”Cele mai frumoase basme chinezeşti”, selecţie şi traducere realizată de Mugur Zlotea, va fi la standul editurii.
”O istorie a Tibetului”, de Sam van Schaik, în traducerea lui Ovidiu-Gheorghe Ruta, reînvie istoria Tibetului începând cu secolul al VII-lea şi perioada de glorie a Imperiului, şi analizează momentele ei semnificative.
O altă carte despre ţinutul îndepărtat, ”Întoarcerea în Tibet”, de Heinrich Harrer, în traducerea lui Orlando Balaş, vorbeşte despre perioada 1944-1951, când străinii nu erau doriţi în Tibet şi doar puţini primeau permisiunea de a vizita această ţară. Heinrich Harrer a trăit printre tibetani, în principal în capitala Lhasa, ”oraşul interzis”.
O altă carte care va fi prezentată la Târg este ”Republica Populară a Amneziei. Tiananmen 1989”, de Louisa Lim, în traducerea lui Ovidiu-Gheorghe Ruta, vorbeşte despre primele ore ale zilei de 4 iunie 1989, când soldaţii Armatei Populare de Eliberare au deschis focul asupra unor civili neînarmaţi în Beijing, ucigând sute de persoane.
”Oamenii-şobolani. În subteranele interzise ale Chinei”, de Patrick Saint-Paul, tradusă de Nicolae Constantinescu, este despre una din marile puteri economice ale lumii contemporane, China modernă care s-a ridicat pe umerii a milioane de ţărani. Ei au părăsit zonele rurale pentru a deveni muncitori în marile oraşe. Peste un milion dintre ei trăiesc în subsolurile insalubre ale Beijingului, făcând munci prost plătite. Jurnalistul Patrick Saint-Paul, corespondent Le Figaro în China, a trăit alături de aceşti oameni, a încercat să-i cunoască şi să refacă itinerariul celor a căror singură speranţă este că vor putea avea cândva un trai decent.
Scriitori invitaţi din China
La ediţia 2016 a Târgului Gaudeamus vor fi prezenţi la Bucureşti, scriitori influenţi din China.
Cao Wenxuan, unul dintre cei mai apreciaţi autori de ficţiune pentru copii din China. Anul acesta, el a câştigat Premiul ”Hans Christian Andersen”. Lucrările sale au fost traduse şi publicate în limbile engleză, franceză, germană.
Yu Hua a debutat în 1983. Până în prezent a publicat cinci romane, şase colecţii de nuvele şi proză scurtă şi patru volume de eseuri. Printre acestea se numără: ”Brothers”, ”To Live”, ”Chronicle of a Blood Merchant”, ”Cries in a Drizzle and the seventh days”. Dintre acestea, romanul ”În viaţă” a fost tradus şi va fi lansat la Gaudeamus.
Xu Zechen se concentrează cu precădere pe clasele sociale mai puţin norocoase din China – dealeri de DVD-uri piratate, zilieri – iar stilul său liber, realist, împrumută conflictelor lor un umor deformat. Cel mai recent roman al său, ”Ierusalim”, este o analiză ambiţioasă a actualei generaţii de 30 de ani, din China, făcută prin intermediul poveştii a patru personaje care au copilărit împreună.
Xi Chuan, unul dintre cei mai influenţi poeţi din China, a publicat opt antologii de poezie, printre care ”Private Preferances” şi ”A Dream’s Worth”, diferite eseuri şi traduceri din autori precum Ezra Pound, J.L. Borges şi Gary Snider.
Lan Lan este considerată drept unul dintre cei mai influenţi scriitori chinezi lirici ai momentului. este unul dintre cei mai bine vânduţi poeţi, autoarea a nouă volume de poezie printre care ”Life with a smile”, ”Songs of Romance”, ”Dream and From Here”, ”To Here”. Este şi o autoare prolifică de proză şi ficţiune pentur copii şi a fost tradusă în zece limbi.
Alte lansări
La standul editurii Paladin, vor avea loc două lansări, în colecţia Fantasy Masters – sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15.30. Vor vorbi despre noile apariţii din colecţie traducătoarea Laura Ciobanu, bloggerul Dezideriu Szabo şi Mihai-Dan Pavelescu, redactor şef al editurii Paladin.
”Cartea dragonului” de Daniel Abraham şi ”Cele o sută de mii de regate” de N.K. Jemisin sunt poveşti cu intrigi, care descriu lumi exotice, hipnotizante.
La Editura Arthur, sâmbătă, de la ora 12.30, are loc lansarea „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum. ”Cartea cu Apolodor” este un text unic în cultura română, valoros atât după criteriile poeziei mari, cât şi după rigorile specifice literaturii celor mici. Un poem de o mare inventivitate, cu niveluri şi chei de lectură diferite, o carte de aventuri, dar şi o carte despre literatură, cu un narator când ingenuu, când pus pe şotii, cu un personaj ba curajos, ba nu prea, cu un mesaj satirico-politic, dar şi cu unul profund uman, vorbind atât pe înţelesul copiilor, cât şi, prin frumoase subînţelesuri, cu cititorul adult, devenit colaborator al poetului. La eveniment participă: Roxana Jeler, Ioana Pârvulescu, Florin Bican, Dan Ungureanu (ilustratorul volumului).
Tot sâmbătă, la standul editurii Arthur, de la ora 13.00, publicul va asista la evenimentul de lansare al volumului „8 povestiri de pe Calea Moşilor” de Adina Popescu.
Adina stă pe Calea Moşilor şi are tot ce îşi poate dori: are prieteni (din bloc şi de la şcoală), păpuşi, rotile şi câte şi mai câte. Are şi un ghiozdan portocaliu, cu Scufiţa Roşie, care o face să simtă că poartă tot timpul o căsuţă în spate, ca un melc. Din când în când ascultă discuri cu poveşti. Într-o zi scrie o poezie şi devine o poetă celebră în toată şcoala. Într-o noapte urcă pe bloc şi vede eclipsa de Lună. Iar la un moment dat îi convinge pe colegi să exploreze şcoala, în căutare de locuri secrete şi misterioase. Calea Moşilor este toată lumea Adinei, pentru că aici se întâmplă totul, şi numele ei adevărat este Calea Copilăriei.
”Am scris aceste opt povestiri mai întâi pentru mine, ca să fiu din nou copil, dar le-am scris şi pentru cei care îşi doresc să descopere o maşină a timpului care să-i poarte în anii 1980. Mi-aş dori ca această întoarcere în timp să îi ajute pe toţi copiii să se simtă bine cu copilăria lor şi să nu o piardă niciodată”, a spus autoarea. Participă: Adina Popescu, Ioana Nicolaie, Bilyana Velikova, Florin Bican.
Editura Litera invită cititorii la standul său din Pavilionul Central Romexpo la un program de lansări în prezenţa autorilor şi a invitaţilor acestora. Astfel, Vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, lista evenimentelor este deschisă de Luminiţa Saviuc, autoarea ghidului motivaţional pentru a descoperi bucuria fără efort ”15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit”, devenit unul dintre cele mai virale articole de pe internet, cu peste 1,3 milioane de distribuiri, a ajuns punctul de plecare al cărţii cu acelaşi titlu, ce va fi lansată la Editura Litera în prezenţa autoarei.
Solistul trupei “Viţa de vie” Adrian Despot, traducătorul Ciprian Şiulea şi criticul literar Bedros Horasangian se întâlnesc să discute despre Premiul Man Booker 2015 cu ocazia lansării cărţii ”Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon James.
Jamaica, 1976. Şapte oameni înarmaţi pătrund în casa lui Bob Marley, trăgând cu mitralierele la foc automat. Superstarul reggae supravieţuieşte, dar atacatorii nu sunt prinşi. În ”Scurtă istorie a şapte crime”, Marlon James prezintă cu măiestrie acest eveniment aproape mitic. Derulându-se pe trei decenii şi întinzându-se pe mai multe continente, romanul este cronica vieţii unor personaje memorabile – copii de mahala, lorzi ai drogurilor, jurnalişti, prostituate, asasini profesionişti şi chiar agenţi CIA. Palpitant şi inventiv, ambiţios şi fascinant, Scurtă istorie a şapte crime este unul dintre cele mai remarcabile şi extraordinare romane ale secolului XXI.
Târgul de Carte Gaudeamus, care debutează miercuri la Romexpo, va fi deschis în fiecare zi, de la orele 10.00 la 20.00. Biletele de intrare pot fi procurate de la intrarea în târg şi ele oferă acces pentru o zi (5 lei) sau pentru toate cele cinci zile (10 lei). Copii sub 7 ani, elevii, studenţii şi cadrele didactice, scriitorii pensionarii şi jurnaliştii beneficiază de acces gratuit.