Eurodeputatul german Elmar Brok, protagonistul unui scandal de corupție, sare în apărarea Laurei Codruța Kovesi, transmit Deutsche Welle și Ziare.com. Elmar Brok a condamnat practicile staliniste ale puterii politice de la Bucuresti in ceea ce priveste incercarile de a o impiedica pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga la conducerea Parchetului European.
Veteranul eurodeputat german Elmar Brok, membru al grupului PPE, şi-a taxat cu câte 150 de euro vizitatorii la Parlamentul European (PE), plăţi pentru care avansa ca justificare acoperirea costurilor acestor vizite, deşi el deconta de la Parlamentul European mare parte din aceste costuri, scria recent publicaţia Politico în urma consultării unor documente financiare ale biroului creştin-democraţilor germani.
Brok este un critic a așa ziselor derapări ale statului de drept în România.
Prin acest sistem s-a obţinut o sumă de circa 18.000 de euro colectată de la patru grupuri de vizitatori în anii 2016 şi 2017. Taxa de 150 de euro era încă cerută de Elmar Brok vizitatorilor săi şi în anul 2018.
Eurodeputatul german a fost investigat în trecut pentru alte aranjamente financiare. Pentru un post deţinut în cadrul grupului media german Bertelsmann el a câştigat timp de mai mulţi ani peste 5.000 de euro pe lună, în timp ce încasa şi salariul de eurodeputat de 8.757 de euro pe lună.
„Exista multe metode prin care poti incerca sa opresti ascensiunea unui candidat pe care nu-l simpatizezi din considerente politice. Ceea ce se intampla acum este in mod evident un truc politic, insa unul care incalca domnia legii intr-un stat de drept. Felul in care a fost facut, exact inainte ca dumneaei sa vina la Bruxelles, pentru a fi audiata, dovedeste clar ca este vorba despre o actiune politica, nu despre un demers judiciar credibil. Actiunea judiciara este folosita drept alibi pentru un comportament politic extrem de negativ. Este complet neacceptabil din punctul de vedere al Uniunii Europene ca Justitia sa fie folosita pentru motivatii politice. Vom analiza la nivelul Parlamentului European acest caz, dar pentru multi europarlamentari este deja clar ca guvernul roman incalca principiile statului de drept, similar cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria si Polonia”.
La final, Brok a adaugat: „Cer autoritatilor romane sa abandoneze mentalitatea stalinista si sa reanalizeze situatia din perspectiva statului de drept”.