Fundația soției președintelui moldovean, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

0
73

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova), scrie Newsweek.ro, care citează o anchetă realizată de CRJI.

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, „pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro (deschis la Victoriabank din Chișinău) al fundației <Din suflet> a intrat suma de 70.000 de euro. Numărul contului fundației, așa cum apare în documentele consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, este MD76VI022240300000223EUR. Acest număr de cont apare ca atare pe site-ul președinției moldovenești, la categoria <Prima Doamnă>, unde se vorbește de fundația <Din suflet>. De altfel, <Din suflet> are o pagină dedicată pe site-ul actual al președinției moldovene.”

CRJI mai arată că „suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către <Delovaya Rossiya>, organizație a mediului de afaceri rus. Conform publicației electronice moldovenești Infotag, președintele moldovean Igor Dodon este un apropiat al <Delovaya Rossiya>.”

Centrul menționează și că „Igor Chaika este unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său (…).