spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateFritz a distrus Grădina Zoologică din Timișoara și cele mai valoroase exemplare...

Fritz a distrus Grădina Zoologică din Timișoara și cele mai valoroase exemplare le-a dat unui neamț

-

Unul dintre primele obiective din Timișoara distruse de administrația Fritz este Grădina Zoologică. Obiectiv turistic, trecut și în itinerariile Capitalei Culturale Europene, grădina a închisă de primarul Dominic Fritz la puțin timp după ce a ajuns la primărie, în decembrie 2020. Atunci Fritz anunța că îşi doreşte ca aceasta să poată fi redeschisă, în noul concept, eventual chiar şi extinsă, până în anul 2023.Suntem în 2024, iar din fosta atracție turistică nu a mai rămas nimic, scrie Ziua de Vest.

Anul trecut, consilierul local Roxana Iliescu anunța depunerea unui proiect de hotărâre locală care viza deschiderea Grădinii Zoologice, prin transformarea ei într-un parc cu alei pietonale. Atunci, consilierul local făcea o lista cu declarațiile primarului Dominic Fritz, declarații prin care Grădina Zoo din Timișoara ar urma să își recapete funcționalitatea – cu modificări aduse aspectului și destinației – toate neonorate.

- Advertisement -

Anul trecut, consilierul local Roxana Iliescu anunța depunerea unui proiect de hotărâre locală care viza deschiderea Grădinii Zoologice, prin transformarea ei într-un parc cu alei pietonale. Atunci, consilierul local făcea o lista cu declarațiile primarului Dominic Fritz, declarații prin care Grădina Zoo din Timișoara ar urma să își recapete funcționalitatea – cu modificări aduse aspectului și destinației – toate neonorate.

În 24.11.2020, primarul Dominic Fritz a dat exemplu grădinii zoologice din Oradea a cărei reabilitare din temelii a durat 3 ani… “în Oradea ştiu ca s-a închis în 2010 pentru o reabilitare din temelii şi a durat trei ani. Cu siguranţă aş vrea să avem o grădină zoo modernă şi respectuoasă cu animalele în 2023, pentru momentul când vom fi Capitală Culturală.”. Între anii 2020 și 2024 primarul Fritz a lansat doar vorbe goale, până în prezent neavând nicio perspectivă, nici măcar pe hârtie.

24.11.2020, primarul Dominic Fritz a declarat următoarele: „Toate trebuie analizate cu grijă şi facem paşii necesari. O să iau legătura cu oraşele înfrăţite, Karlsruhe, Szeged, o să iau legătura cu ei pentru a dezvolta o grădină Zoo mai modernă şi mai respectuoasă pentru drepturile animalelor”

21.02.2021 „E foarte clar că situația la Zoo nu mai putea să rămână așa. Știți foarte bine că am luat decizia să închidem Grădina Zoo până când avem un concept de dezvoltare foarte clar, până putem să facem investiții majore, până putem avea o grădină în care diversificarea este prioritate.”

14.03.2022 Primarul Dominic Fritz a vorbit despre planurile municipalității în privința Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde :„se va redeschide la un moment dat, ca o grădină pentru animale autohtone, care trăiesc cât de apropiat de condițiile normale (…). Nu vom mai vedea tigri și alte animale care nu trăiesc în mod normal aici”. „Sperăm că anul acesta vom putea finaliza documentația. Dar, încă o dată, pe tema asta e important să facem lucrurile cum trebuie, nu o fușăreală care până la urmă va fi plătită de animale. Momentan suntem la pregătirea caietului de sarcini.”

Iar anii au trecut.

Revenind la proiectul din noiembrie 2023 al Roxanei Iliescu, privind „redeschiderea incintei fostei Grădini Zoologice într-o primă etapă ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și pentru organizare evenimente socio-culturale”, acesta a fost supus la vot, dar a picat, cu șapte voturi „pentru”, șase „împotrivă” și șase abțineri.

Neamțul iubitor de animale și de afaceri

La mai bine de patru luni de la închidere, în aprilie 2021 a început mutarea în custodie a animalelor de la Grădina Zoologică din Timişoara, ”până când habitatul va fi renovat, modernizat şi va asigura siguranţa animalelor”.

Grădina Zoologică din Timişoara avea 261 de exemplare din 46 de specii, iar relocarea a fost aprobată de către Consiliul Local.

Cele mai valoroase animale au ajuns însă la neamțul Gunther Cristian și firma sa Spring Energy SRL.

Prin procesul verbal 10295 / 14,04,2021, cetățeanul german Gunther Cristian a primit înapoi suricatele, patru porci Mara, doi porci spinoși și doi macaci japonezi, lăsați în custodie la Grădina Zoologică Timișoara. Trebuie precizat că animalele au fost achiziționare cu 10.000 de euro de către o firmă germană din Timișoara, tocmai pentru a ajunge la Zoo.

După câteva luni, prin procesul verbal 28264 / 12.10.2021, același Gunther Cristian, de data aceasta prin firma Sping Energy din satul Cherestur, comuna Beba Veche, în custodie pe perioadă nedeterminată 12 capre domestice pitice, doi guanaco, un macac japonez, șase ponei, un tapir, o zebră, o antilopă Eland și șase ciclide africane.

Contractul de custodie specifica faptul că ”în cazul în care unul dintre animalele preluate în custodie decedează din motive care nu depind de custode, nu se vor cere despăgubiri, iar custodele va anunța proprietarul și îi va trimite o copie a actului de deces.

Otto a dispărut

Printre animalele luate de Gunther Cristian se numără și Otto. În 2012 tapirul a venit la Timișoara de la Gradina Zoologică din Szeged, sub formă de împrumut. Pentru că face parte dintr-o specie de animale protejate, și se află într-un program internațional de protecție, Otto ar fi trebuit să revină la Szeged. A ajuns însă Cherestur, iar de acolo i s-a pierdut urma.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img