spot_img
2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeFranța și Italia versus Germania pe deficitul public

Franța și Italia versus Germania pe deficitul public

-

- Reclama -

Pactul de stabilitate şi de creştere, care limitează deficitul public şi datoria ţărilor membre ale zonei euro, trebuie să continue să servească drept „bază” bugetară în Europa, a apreciat luni cancelarul german Olaf Scholz, citat de AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

„Pactul de creştere şi de stabilitate este un cadru în care noi am putut pune în aplicare, de exemplu, planul de relansare europeană” post-COVID, a spus Scholz într-o conferinţă de presă comună la Madrid cu omologul său spaniol Pedro Sanchez.

- Advertisement -

„Europa trebuie să continue să meargă împreună în anii care vin şi noi vom reuşi aceasta pe baza Pactului nostru de stabilitate şi de creştere, care a furnizat cadrul unor operaţiuni atât de importante”, a adăugat el.

Aceste afirmaţii survin în timp ce o dezbatere are loc în cadrul Uniunii Europene cu privire la viitorul acestor reguli comune, suspendate în prezent din cauza pandemiei şi pe care mai multe state membre, între care Franţa şi Italia, doresc să le reformeze.

- Advertisement -

Pactul „în ansamblul său nu este depăşit, dar regula datoriei publice este”, a declarat astfel duminică ministrul economiei francez, Bruno Le Maire, în timp ce Franţa a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În virtutea Pactului de stabilitate, deficitul public al statelor membre nu trebuie să depăşească 3% din PIB-ul lor, iar datoria lor publică trebuie să rămână sub sau egală cu 60% din avuţia naţională, chiar dacă ajustări punctuale sunt posibile.

Or, pandemia de COVID-19 a dus la o creştere a nivelului datoriilor, estimate la aproape 115% din PIB la sfârşitul anului 2021 în Franţa şi la aproape 122% în Spania, făcând aceste reguli uneori dificil de satisfăcut fără măsuri de austeritate majore.

Miza pentru Europa este de a concilia „viabilitatea pe termen mediu a finanţelor publice” şi „tranziţia ecologică”, care necesită „investiţii private”, dar şi „un leadership în materie de investiţii publice”, a subliniat luni premierul spaniol.

Din acest motiv, viitorul reglementărilor bugetare trebuie să fie abordat în cadrul unei dezbateri „constructive”, evitându-se „blocajele” cu ţări care susţin poziţii opuse, a continuat şeful guvernului spaniol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img