spot_img
27.5 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăDezvaluiriFranța și Germania forțează Europa cu 2 viteze

Franța și Germania forțează Europa cu 2 viteze

-

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei Jean-Marc Ayrault şi Sigmar Gabriel au publicat un comunicat comun în care anunţă că susţin propunerea şefului Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pentru crearea unei Uniuni Europene cu două viteze.

“Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei salută Cartea albă asupra viitorului Uniuni Europene prezentată de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.”

Comisia Europeană a adoptat un plan de reformare a Uniunii Europene – „Carta Albă privind Viitorul Europei” – prezentat miercuri de preşedintele Jean-Claude Juncker. Planul trece în revistă cinci posibile direcţii ale blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

Viziunea Comisiei Europene reprezintă o contribuţie importantă la discuţiile mai ample privind viitorul Europei, în perspectiva celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma, în 25 martie, susţini cei doi oficiali.

“În vreme ce Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor ameninţări inedite, Germania şi Franţa împărtăşesc aceeaşi convingere: protecţia noastră cea mai bună şi cel mai bun atu al nostru, în viitor, este o Uniune Europeană mai puternică. Trebuie să continuăm să acordăm prioritate formulării de răspunsuri la principalele sfidări de astăzi: să întărim rolul UE în calitate de actor de politică externă în vecinătatea sa şi la scară mondială; să asigurăm securitatea concetăţenilor noştri în faţa agravării ameninţării externe şi interne, inclusiv graţie politicii europene de apărare; să fixăm un cadru stabil şi de cooperare pentru a trata problema migranţilor şi a fluxurilor de refugiaţi; să stimulăm economia europeană favorizând convergenţa economiilor noastre şi mediul investiţional european, întărind economia socială de piaţă europeană pentru o creştere durabilă şi creatoare de locuri de muncă şi progresând spre finalul Uniunii Monetare Europene.”

“Pentru a răspunde imenselor sfidări cu care Europa se confruntă, avem convingerea că nu trebuie să revenim asupra ambiţiilor noastre: Uniunea Europeană este mai mult decât o piaţă unică. Ea este fondată pe valori comune, solidaritate şi stat de drept. Suntem conştienţi că sfidările actuale cer o Uniune European mai eficientă. Această convingere comună ne conferă o responsabilitate istorică pentru îmbunătăţirea fără încetare a funcţionării Uniunii şi păstrării valorilor şi a principiilor comune. Propunerile Comisiei pentru favorizarea noilor moduri de a acţiona mai eficient vor fi foarte utile în această perspectivă. Fără a pune în discuţie ce am câştigat, trebuie să găsim mijloace mai bune pentru a lua în considerare diferitele niveluri de ambiţie a statelor membre pentru ca Europa să răspundă mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni”.

Poziţia celor doi oficiali subliniază disponibilitatea Franţei şi a Germaniei de a adera la proiectul Europei cu două viteze sau a Europei cercurilor concentrice, în care nivelul deciziei va fi concentrat în mâna unui grup de ţări – nucleul – din zona euro. Propunerea este veche, dar Germania se opusese, până acum, unui astfel de proiect.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img