spot_img
4.3 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeFranța dă 400 milioane de euro agricultorilor

Franța dă 400 milioane de euro agricultorilor

-

În Franța, o parte dintre agricultori, s-a retras de pe autostrăzi, alții vor să își mențină blocajele rutiere iar alții susțin că vor face o pauză în acest week-end, pentru a reveni de săptămâna viitoare. Joi, premierul Gabriel Attal a făcut o serie de anunțuri pentru a ajuta agricultorii. Guvernul dorește să ajute sectorul și alocă un total de 400 de milioane de euro, transmite RFI.

- Reclama -

Guvernul Franței promite să investească 400 de milioane de euro în sectorul agrícol, după ce agricultorii au protestat în ultima săptămână și au blocat mai multe autostrăzi din țară.

- Advertisement -

Cei mai mulți dintre ei s-au retras de pe autostrăzi. Temporar, amenință unele sindicate.

Hervé Guyomard este economist și unul din directorii Institutului Național de Cercetare agronomică: „Guvernul a prevăzut un ajutor pentru agricultura biologică, un ajutor pentru fermieri -de 50 de milioane de euro iar aceeași sumă a prevăzut-o și pentru sectorul bio, pentru crescători au fost prevăzute 150 de milioane de euro. Bani au fost promiși și pentru agricultorii care au fost afectați de ultimele fenomene meteo. Ministerul de Finanțe vorbește de 400 de milioane de euro dar eu cred că suma totală va fi mai mare. Banii vor veni din bugetul de stat. Ministrul Economiei prevăzuse economii de 12 miliarde de euro. Cel mai probabil, va trebui să reducă valoarea acestor economii pe care și le dorește. Cert este că vor crește cu 400 de milioane de euro cheltuielile de stat. Sunt cheltuieli neprevăzute ce vor duce la o creștere a deficitului bugetar”.

- Advertisement -

Pentru analist costurile au explodat din cauza tranziției ecologice: „Tranziția agricolă dar la fel de bine a oricărui alt sector, costă foarte mult. În același timp, Franța încearcă să își limiteze cheltuielile, după anii de pandemie, în care guvernul anunța că va susține toate sectoarele „indiferent cât va costa”. În același timp, consecințele războiului persistă nu doar în Franța ci și în întreaga Europă, în ansamblul economiilor, în ansamblul companiilor, pentru ansamblul consumatorilor. Iar la toate acestea se adaugă și tensiunile mondiale. Iar în acest context, Franța trebuie să reușească să achite toate acestea”.

De fapt, 400 de milioane de euro, sunt mulți, sunt puțini pentru a fi relansat sectorul agricol francez?

Economistul Christophe Lemoine: „La ora actuală există o criză în acest sector. La fel se întâmplă și în alte state europene. Răspundem crizei cu măsuri de urgență dar asta nu va rezolva problema în sine, structurală​: nu reușim să facem față tranziției dorite pentru sistemul nostru agrícol și în special pentru ecologizarea lui.  Este cert însă, că dacă nu luăm aceste măsuri urgente, nu va fi soluționată problema, pe termen lung, a tranziției sistemului agricol și a celui agroalimentar”.

Joi, directoarea generală a FMI asigura că înțelege dificultățile agricultorilor. Dar, Kristalina Georgieva se teme că guvernele vor continua să acorde ajutoare fără să le poată acoperi.

Economistul Christophe Lemoine: „Îngrijorarea FMI dar și a altor instituții financiare mondiale este că tranziția economiilor mondiale va cere importante resurse bugetare. Investițiile verzi, costă în toate sectoarele, nu doar pentru sectorul agricol. Îngrijorarea FMI este că nu vor exista banii necesari pentru a putea fi acoperită tranziția verde. Observ că FMI înțelege agricultorii, că se îngrijorează de cheltuieli dar, nu propune vreo soluție”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img