spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăExterneFranța, contracte de 10 miliarde de euro cu nașii jihadismului

Franța, contracte de 10 miliarde de euro cu nașii jihadismului

-

Franța a semnat acorduri, contracte și scrisori de intenție în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită, a anunțat marți prim-ministrul Manuel Valls, aflat într-o vizită la Riad, transmite AFP.

- Reclama -

Contractele urmează vizitei pe care președintele francez Francois Hollande a făcut-o acum câteva luni la Riad, aspru criticată într-o parte a presei franceze.

Le Noovel Observatore scria atunci un editorial extrem de critic sub titlul « Hollande, amicul normal al naşilor jihadismului ». Semnatarul Pascal Riché regreta profund faptul că liderul francez nu va aborda la Riad deloc chestiunea drepturilor omului. Ori « monarhia saudită nu este foarte departe de regimul pe care visează să-l instaureze islamiştii radicali. Riadul este unul dintre regimurile cele mai rele din lume » nota acelaşi L’Obs.

Acordurile încheiate privesc sectoarele energiei, sănătății, agro-alimentar, maritim, de armament, dar și domeniul sateliților. În ce privește infrastructura, înțelegerile vizează gestionarea rețelei de apă din Riad (pentru 3 miliarde de euro), transportul urban (metroul din Riad, pentru un miliard de euro), distribuția de energie în Jeddah (un miliard de euro).

Un alt acord semnat marți se referă la crearea unui fond saudit de 2 miliarde de euro destinat investițiilor în întreprinderi mici și mijlocii franceze, mai ales în domeniile IT și surselor de energie regenerabilă.

În domeniul agro-alimentar, a fost ridicat embargoul asupra cărnii de vită din Franța, astfel încât 37 de firme vor putea exporta din nou în Arabia Saudită.

În ce privește sectorul de armament, Riadul va comanda până la sfârșitul anului 30 de nave de patrulare rapide franceze.

Aceasta este cea de-a treia vizită a unor responsabili francezi de rang înalt în Arabia Saudită în ultimele luni.

La 24 ianuarie, președintele François Hollande s-a deplasat la Riad pentru a prezenta personal condoleanțe după decesul regelui Abdallah. Șeful statului francez a fost, de asemenea, invitat de onoare la summitul din 5 mai al Consiliului de Cooperare al Golfului, la finalul căruia a fost încheiat un ‘parteneriat special’ cu Franța, notează AFP.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img