spot_img
3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăAnalizeFranța a adoptat procrearea medical asistată pentru lesbiene

Franța a adoptat procrearea medical asistată pentru lesbiene

-

- Reclama -

Parlamentul francez a adoptat definitiv proiectul de lege privind bioetica. Un text ce conţine, printre altele, o măsura emblematică şi anume posibilitatea pentru toate cuplurilor de femei dar şi femeile celibatare să aibă acces la procrearea asistată medical, transmite RFI.

- Reclama -

Ce spune RFI:

- Advertisement -

„Trăim un moment istoric. Acest rezultat este răspunsul angajamentelor pe care le-am luat vizavi de toate femeile care vor să întemeieze o familie. Am căutat cu forţă şi hotărâre echilibrul între ceea ce este posibil şi ceea ce este de dorit. Această frumoasă reformă, lansată în ianuarie 2018, a ajuns, în fine, la votul definitiv. Ne putem bucura şi ne putem mândri cu acest rezultat”. Cuvintele îi aparţin lui Adrien Taquet, secretarul de stat francez însărcinat cu protectţia copilului.

Extinderea procreării medical asistate (PMA) la toate femeile – deci şi cuplurilor lesbiene şi femeilor celibatare – a fost o promisiune electorală făcută în 2017 de candidatul Emmanuel Macron după ce fusese abordată şi de predecesorul acestuia, socialistul François Hollande. Măsura era aşteptată de ani de zile în Franţa – mai exact de un deceniu – în particular de asociaţiile LGBT.

- Advertisement -

Până acum, procrearea medical asistată era rezervată doar cuplurilor heterosexuale care sufereau de probleme de fertilitate, lucru care obliga cuplurile de lesbiene şi femeile singure să meargă într-o altă ţară pentru a beneficia de această tehnică. O recentă anchetă a ziarului La Croix arăta că anual, 2.400 de femei celibatare franceze mergeau într-o altă ţară pentru a profita de procedură contra unui cost care varia de la 400 la 11.000 euro. In Franţa, PMA va fi rambursată integral celor care recurg la ea.

De acum încolo, orice femeie – până la vârsta de 43 de ani – poate pretinde şi în Franţa la acest lucru pentru a răspunde unui „proiect parental”. Pentru a respecta dreptul fiecărui copil de a-ş cunoaşte tatăl biologic, noua lege permite celor concepuţi prin PMA, adică graţie unei donări de spermă, să aibă acces, la majoritate, la identitatea şi datele donatorului.

După doi ani de dezbateri parlamentare, însumând 500 de ore de discuţii, uneori foarte aprige, proiectul a fost definitiv adoptat cu 326 de voturi pentru, 115 contra şi 42 de abţineri, votul depăşind tradiţionalele clivaje partizane.

Opinia francezilor în privinţa acestei chestiuni a evoluat de-a lungul anilor. Potrivit unui recent sondaj, 67% dintre francezi sunt favorabili extinderii PMA.

La polul opus, mişcarea conservatoare anti-gay „La Manif pour tous” a denunţat „o trecere în forţă” şi „refuzul sistematic de a modifica proiectul iniţial”. Impreună cu alte asociaţii şi cu sprijinul bisericii catolice, mişcarea a mobilizat de-a lungul lunilor şi anilor zeci de mii de persoane „contra unei PMA fără tată”.

O mare parte din dreapta parlamentară franceză depusese şi ea mii de amendamente de-a lungul discuţiilor şi pusese în gardă contra unei societăţi ghidate doar de „dorinţa individuală” fără nicio consideraţie pentru „interesul superior al copilului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img