Maia Sandu ar viza populația rusofonă care nu este încă hotărâtă privind votul din octombrie: din acest motiv ar fi vorbit recent în rusește live la televiziunea publică de la Chișinău, stârnind o adevărată rumoare. Aceasta ar fi o modalitate de a lua apa de la moara propagandei rusești, având în vedere, după cum remarcă autorul FAZ, că întreaga populație a R. Moldova ar vorbi rusă, dar doar 70% românește, scrie Frankfurter Allgemaine Zeitung.
În articol este intervievată Brigitta Triebel, șefa biroului de la Chișinău al Fundației Konrad Adenauer, care crede că obiectivul ar trebui să fie convingerea celor care se află la jumătatea drumului între optimismul pro-european și dorința de a avea relații bune cu Rusia. Populația Moldovei nu ar vedea lucrurile în alb și negru, nu ar fi total divizată între UE și Rusia, în ciuda impresiilor existente în afara țării: pozițiile oamenilor ar fi mult mai diferențiate – arată doamna Triebel. Ea insistă că ar trebui organizată o dezbatere reală în acest sens, că problema securității țării nu va fi rezolvată prin referendumul privind aderarea la UE și că NATO este o temă toxică în societatea moldovenească: 70% din cetățeni ar fi împotriva unei aderări la Alianța Nord-Atlantică.
O modalitate de a ajunge la „centrul” nehotărât al electoratului, mai bună decât vorbitul în rusă, ar fi crearea unor medii de informare în limba rusă care să răspândească informații reale și pro-europene, conținuturi diferite de cele propagate de narațiunile pro-Kremlin. Aceasta ar fi o variantă mai durabilă, cu efect pe termen lung. Ar exista încercări ezitante în acest sens: una dintre ele chiar în Găgăuzia pro-rusă, unde portalul „Nokta” s-ar poziționa împotriva guvernatoarei Evghenia Guțul, urmașa oligarhului penal Ilan Șor, condamnat în Moldova și fugit în Rusia. Portalul ar condamna practica de cumpărare de demonstranți anti-UE și oferă spațiu de exprimare exponenților apropierii de UE. Dar, remarcă Brigitta Triebel, portalul ar avea mai mulți cititori la Chișinău decât în Găgăuzia.