spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăExterneFrancezii nu îi vor la prezidențiale pe Hollande și Sarkozy

Francezii nu îi vor la prezidențiale pe Hollande și Sarkozy

-

Trei francezi din patru (74%) nu doresc nici candidatura actualui șef al statului, François Hollande, nici pe cea a predecesorului său Nicolas Sarkozy la alegerile prezidențiale din 2017, indică un sondaj Odoxa pentru cotidianul Le Parisien, dat publicității sâmbătă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Conform sondajului, 84% dintre respondenți sunt de părere că nu există o înnoire suficientă a clasei politice, o opinie împărtășită atât de simpatizanții stângii (85%), cât și de cei ai dreptei (91%).

- Advertisement -

Ca soluții, 86% se declară pentru interzicerea cumulului de mandate, 81% împotriva exercitării unor mandate elective mai mult de 10-15 ani, 73% pentru obligativitatea ca pe listele partidelor să se afle un număr minim de angajați din sectorul privat, iar 70% sunt favorabili impunerii unei vârste limită pentru candidați.

Nemulțumirea francezilor nu îl scutește pe niciunul dintre politicienii de prim-plan din acest moment, cu excepția lui Alain Juppé, fost prim-ministru de dreapta, pe care 52% dintre intervievați l-ar dori candidat în 2017, față de 42% ostili acestei eventualități.

- Advertisement -

Din generația de politicieni în ascensiune, actualul ministru al economiei, Emmanuel Macron, este cel care întrupează cel mai bine înnoirea clasei politice pentru 55% dintre francezi, înaintea lui Marion Maréchal-Le Pen, deputată a Frontului Național (43%), și a fostului ministru Bruno Le Maire (36%), membru al partidului de dreapta Republicanii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img