spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeFrancezii de la TotalEnergies rămân în Rusia pentru "binele" Europei

Francezii de la TotalEnergies rămân în Rusia pentru „binele” Europei

-

TotalEnergies rămâne în Rusia pentru „binele” Europei, afirmă șeful gigantului gazier și petrolier. Responsabilul companiei a apărat, miercuri, în fața deputaților francezi menținerea contractului de gaz natural lichefiat, încheiat între gigantul său și Rusia. Acest contract este justificat prin responsabilitatea de a aduce gaz natural lichefiat în Europa, se justifică președintele director general al TotalEnergies care, amintește că Europa a fost nevoită să își diversifice sursele de aprovizionare, odată cu războiul din Ucraina, transmite RFI.

- Reclama -

În decembrie 2017, în nordul peninsulei Yamal, în Siberia, președintele director general al TotalEnergies inaugura o uzină de lichefiere a gazului. Gigantul hidrocarburilor fructifica o lungă relație, privilegiată, cu Rusia.

În 2022, se schimbă decorul căci războiul din Ucraina se prelungește, BP și Shell au oficializat plecarea lor dar, TotalEnergies nu se decide să facă același pas.

În martie, pe fondul sancțiunilor europene impuse ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, conducerea TotalEnergiesconfirma încetarea, până la finele anului, a importurilor de petrol și de produse petroliere. Practic, preciza că va suspenda progresiv importurile dar, fără să ofere o dată precisă.

Grupul francez deține participări la 2 câmpuri gaziere din Rusia. TotalEnergies deține aproape 20% din capitalul societății ruse Novatek– numărul doi în domeniul gazului în Rusia.

Multinaționala franceză neagă orice rol operațional motivând că este acționar minoritar.

Rusia, este al doilea furnizor de gaz natural lichefiat al Uniunii Europene, după Statele Unite.  

Dacă se va decide să plece din Rusia, TotalEnergies s-ar priva de o parte din producția sa și de rezervele sale de hidracarburi. O pierdere dar va profita, în continuare, de o conjunctură favorabilă, pe fondul creșterii materiilor prime. Beneficiul net record de peste 10 miliarde de euro, realizat în primul semestru, o atestă.

La Paris, șeful TotalEnergies, Patrick Pouyanné a explicat că rămâne prezent în Rusia deoarece există acest contract ce privește gazul natural lichefiat, rămâne pentru binele europenilor și pentru a asigura securitatea aprovizionărilor în Europa, după cum s-a justificat responsabilul, în fața comisiei de Externe a Adunării Naționale franceze.

Oficialul francez a minimizat greutatea rusă și a afirmat că „nu este importantă pentru companie și că ar putea chiar mâine să decidă să plece”. Dar, cum gazul rusesc nu este vizat de nicio sancțiune, TotalEnergies rămâne în Rusia.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img