spot_img
8.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăAnalizeFostul strateg șef al lui Trump, Stephen Bannon: Trump nu este prieten...

Fostul strateg șef al lui Trump, Stephen Bannon: Trump nu este prieten cu UE, nu este prieten cu Davos și cu siguranță nu este prieten cu tehnocrații din NATO

-

- Reclama -

Fostul strateg șef al fostului președinte american Donald Trump, Stephen Bannon , a declarat într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera că Trump „nu este un prieten al UE și al NATO”.

- Reclama -

„Trump a spus clar: dacă nu ajungeți la 2% din PIB pentru apărare, veți vedea o restructurare masivă a NATO. Vrem o alianță: o alianță înseamnă că trebuie să-ți faci partea. „Elitele europene trebuie să se obișnuiască cu această idee: Trump nu este prieten cu UE, nu este prieten cu Davos și cu siguranță nu este prieten cu tehnocrații din NATO”, a spus Bannon când a fost întrebat care este întoarcerea ar însemna fostul lider american la Casa Albă.

- Advertisement -

Bannon a gestionat campania electorală din 2016 a fostului președinte american Donald Trump. După victoria electorală a lui Trump, Bannon a devenit consilier politic și strategic al președintelui și a făcut parte din Consiliul Național de Securitate. În 2017, a fost demis. În august 2020, Bannon și alte trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de fraudă. În ziua demisiei sale, Trump l-a grațiat pe fostul consilier.

Un aliat al fostului președinte consideră că Trump ar trebui să forțeze alte țări din bloc să „plătească”. El și-a amintit că în 2017 i-a facturat pe atunci cancelarului german Angela Merkel cu 375 de miliarde de dolari pentru protecția oferită de NATO în timpul vizitei sale la Washington. Casa Albă a negat acest lucru .

Țările NATO au adoptat un ghid în 2006 conform căruia toți membrii ar trebui să aloce 2% din PIB pentru investiții în apărare. În 2014, s-au angajat să aducă cheltuielile militare la acest standard (cu un an înainte, doar Statele Unite, Marea Britanie, Grecia și Estonia au cheltuit mai mult de 2% pentru apărare), iar în vara lui 2023 au fost de acord să stabilească această cifră ca suma minimă a cheltuielilor de apărare. Până atunci, doar 11 țări ale alianței și-au putut îndeplini obligațiile.

- Advertisement -

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img