FOSTUL ȘEF AL SRI, GEORGE MAIOR, PRINS CU MINCIUNA

0
757

Invitat la Pro TV, duminica 10 mai 2015, George Maior a precizat ca cele 1.500 de mandate de siguranta nationala sunt nerelevante avand in vedere populatia Romaniei. De asemenea, fostul sef al SRI sustine ca mandatele de siguranta nationala sunt emise pentru zone de contraterorism, contrainformatii, contraspionaj si amenintari cibernetice, scrie Lumea Justiției care demonstrează că George Maior a mințit.

Iata dialogul dintre jurnalistul PRO TV si fostul sef SRI:

Moderator: Cati romani sunt ascultati zilnic?

George Maior: Nu mai sunt director, ma puneti in…

Moderator: In perioada mandatului dumneavoastra.

George Maior: Foarte putine mandate de siguranta nationala. Foarte putine si exact pe zonele acestea de care vorbeam, contraterorism, contrainformatii, contaspionaj, amenintari cibernetice. O medie de 1.500 de mandate de acest tip pe an, nu mi se pare, la populatia tarii, foarte, foarte relevant, chiar foarte putin.

Moderator: In ce perioada 1.500?

George Maior: Nu ma pot…

Moderator: Pe an?

George Maior: Anual, da, da.

Moderator: Si pe perioada indelungata, adica pe mai multe saptamani?

George Maior: Depinde, variabila, depinde de situatie. Pot fi pe perioada mai limitata, mai lunga etc, conform legii”

In realitate, numarul mandatelor de siguranta nationala este mai mult decat dublu fata de cifra avansata de Maior

Exista doua dezinformari in declaratiile lui George Maior. Prima este cea referitoare la numarul mandatelor de siguranta nationala, iar cea de-a doua priveste infractiunile pentru care acestea sunt emise, spune Lumea Justiției.

Astfel, fostul director al SRI pretinde ca, anual, sunt emise 1.500 de mandate de interceptare pe siguranta nationala. Cifra este insa inexacta, iar asta a dezvaluit-o pentru Lumeajustitiei.ro chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie. In realitate, numarul mandatelor pe siguranta nationala este mult mai mare decat 1.500. Mai mult decat dublul acestei cifre.

La 1 septembrie 2013, Lumeajustitiei.ro a prezentat un raspuns al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in legatura cu numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala emise in anul precedent. Potrivit raspunsului ICCJ, in 2012, au fost emise peste 3.600 de mandate pe siguranta nationala, ceea ce inseamna aproximativ 300 pe luna, deci cam 10 pe zi.

Prezentam raspunsul Inaltei Curti din 27 august 2013 privind mandatele din 2012:

Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in cazul indiciilor de amenintari contra sigurantei nationale este de 3.602 in anul 2012 si 2.197 pana la data de 8 august 2013”.

Dupa cum se poate observa, in acest raspuns a fost cuprinsa si statistica privind prima jumatate a anului 2013. Cifra exacta a mandatelor de siguranta nationala emise in 2013 am prezentat-o in 16 iulie 2014, tot in baza unui raspuns al instantei supreme.

Astfel, in 2013, numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala a fost mai mare decat cel din anul precedent. Mai exact, de 3.791. Ceea ce inseamna cam tot 30 de mandate pe luna, adica 10 mandate pe zi.