spot_img
19.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăArmataFostul șef al forțelor americane din Europa: „Rușii au în Siria capacitatea...

Fostul șef al forțelor americane din Europa: „Rușii au în Siria capacitatea tehnică să respingă un atac american”

-

- Reclama -

Ben Hodges, general-locotenent în retragere și fost șef al forțelor americane din Europa, afirmă că se așteaptă ca rușii să fi amplasat în Siria un sistem de apărare cu straturi multiple, pentru a-și proteja aviația și alte obiective, și că ar avea în mod cert capacitatea tehnică să respingă un atac american. „Ceea ce rușii au făcut bine de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace este să se protejeze cu apărare aeriană. Cheia unei bune apărări anti-aeriene este stratificarea ei. Nu există sisteme capabile să doboare totul. Dar avînd un sistem multi-stratificat și radare diferite inter-conectate există o rețea și un sistem de comandă și de control eficient”, a spus el conform Reuters.

- Reclama -

O oficialitate rămasă anonimă a precizat că Rusia a lăudat adesea capacitatea ei de a intercepta și doborî rachetele Tomahawk pe piața sistemului de apărare anti-aeriană S-400 și că este probabil că a testat această capacitate înainte de amplasarea sistemului. Rusia și-ar fi sporit sensibil prezența militară în Mediterana răsăriteană și poate utiliza sisteme de radare pentru a localiza și urmări orice rachete lansate asupra Siriei, bazîndu-și informația pe sisteme de apărare gen S-400. „Sistemul S-400 a fost proiectat în mod clar pentru a fi capabil să înfrîngă un Tomahawk”, a spus oficialitatea, adăugînd că este probabil ca forțele americane să lansese simultan mai multe rachete.

- Advertisement -

CE AU RUȘII ÎN SIRIA (RELATARE REUTERS PRELUATĂ DE RADIO EUROPA LIBERĂ):

Rusia a anunțat că va ținti rachetele și navele sau avioanele militare ale Statelor Unite, în cazul în care un atac asupra Siriei ar amenința viața personalului militar rus aflat la bazele militare de pe teritoriul sirian. Ceea ce se știe în momentul de față despre capacitățile militare ale Rusiei în Siria a fost rezumat într-o relatare a agenției Reuters.

- Advertisement -

Rachete

Rachete sol-aer de tipul „Triumf S-400”

Un sistem avansat de platforme de lansare instalate pe camioane este cunoscut că a fost amplasat de ruși pentru a apăra baza aeriană Hmeymin din provincia siriană Latakia și facilitatea ei navală de pe coasta Mediteranei, de la Tartus. Natura mobilă a sistemului face posibilă deplasarea sa rapidă în orice zonă este nevoie. Menite să doboare aparate de aviație militară, rachete și droane, radarul sistemului poate detecta obiective aflate pînă la 600 de km depărtare. Fiecare platformă-camion transportă patru rachete de diferite capacități, care pot urmări simultan diferite ținte. Privite cu seriozitate de NATO, sistemele S-400 nu au fost, totuși, testate în confruntări militare reale. Capabile teoretic să intercepteze rachetele de croazieră americane Tomahawk, există un semn de întrebare dacă Moscova are suficiente rachete interceptoare desfășurate în Siria, pentru a contracara o lansare masivă de rachete. Într-o asemenea situație, rachetele ruse ar putea să fie capabile să doboare cîteva din cele americane, dar nu pe toate. Rusia are amplasate în Siria și versiunea mai veche a sistemului de rachete, S-300.

Bastionul de coastă al sistemului de apărare antirachetă

Sistemul Bastion, considerat că a fost amplast în apropierea bazei navale ruse de la Tartus, este un sistem de apărare avansat de tip mobil, anti-nave și sol-sol, înarmat cu două rachete. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că sistemul poate lovi ținte aflate pe mare la o distanță de 350 de km și pe uscat pînă la 450 de km. Rusia a folosit deja acest sistem pentru a lansa un atac coordonat împotriva rebelilor din Siria în 2016. Se crede că armata siriană a achiziționat de la Rusia sistemul Bastion.

Pantsir-S1

Un sistem de rachete sol aer și anti-artilerie, cu rază de acțiune scurtă pînă la medie s-ar afla atît în posesia trupelor ruse cît și guvernamentale siriene. Se știe că a fost amplasat de Rusia la sau în apropierea bazei aeriene de la Hmeynim și a facilității navale de la Tartus. A fost utilizată în luptă pentru doborîrea în Siria a unor droane și rachete și sistemul ar fi capabil să doboare rachete de croazieră.

Nave de război

Rusia are între 10-15 vase militare și de sprijin desfășurate pe Marea Mediterană. Ele includ fregatele „Amiral Grigorovici” și „Amiral Essen”, care sînt înarmate cu rachete de croazieră, și o serie de submarine. Potrivit unei înalte oficialități ruse și a imaginilor de satelit, cele mai multe dintre vase au părăsit baza navală de la Tartus „pentru propria siguranță.” Cotidianul Kommersat a relatat că ele ar participa la un exercițiu naval de război cu tiruri menite să fie o demonstrație de forță în apropierea coastelor siriene. Se spune că Rusia ar fi desfășurat și submarinul II-38N cu capacități de a vîna aviația.

Aviația militară

Se estimează că Rusia ar avea zeci de avioane militare și de elicoptere la baza aeriană Hmeymin din provincia siriană Latakia, care includ avioane de luptă, bombardiere, și aparate cu rol multiplu. Se relatează, de asemenea, că rușii folosesc o altă bază siriană pentru înarmarea elicopterelor. Moscova are capacitatea de a mobiliza bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune, de pe teritoriul Rusiei, pentru a executa lovituri de bombardament și tiruri de rachete de croazieră, așa cum s-a întîmplat deja în trecut de pe nave din Marea Caspică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img