Victor Ponta a fost făcut ofițer acoperit pe vremea când era procuror, a declarat într-un interviu pentru revista 22 fostul șef al Cancelariei premierului Adrian Năstase, Alin Teodorescu.
El a vorbit de un plan al SRI-SIE de creare a unei rețele de acoperiți.
A aprobat un plan al SRI și al SIE de creare de agenți de influență și de ofițeri acoperiți. Acest plan era la limita legalității pentru SIE, pentru că intrasem în NATO, iar SIE avea nevoie de o rețea de acoperiți și agenți de influență în străinătate. Se dovedise acest lucru în cazul intervenției pentru salvarea celor trei jurnaliști. În cazul SRI era foarte discutabil sistemul. Dintr-o dată, SRI a început să creeze rețeaua de ofițeri acoperiți și agenți de influență la nivelul societății civile și economiei românești. S-a făcut același lucru pe linia armatei. Ziaristul Robert Turcescu a fost ofițer acoperit al armatei. Sunt foarte mulți. Marile companii de stat – în special energia, farma și Tarom – Poliția, Jandarmeria, Parchetul, judecătoriile, tribunalele, vama, Administrația Penitenciarelor, presa au fost ținta acestei operațiuni. Acest sistem funcționase la cote reduse și înainte de Traian Băsescu. De exemplu, Victor Ponta a fost făcut ofițer acoperit pe vremea când era procuror, a spus Teodorescu.
Între ofițerii acoperiți și agenții de influență au început să se găsească și oameni de afaceri care au acceptat anumite condiții de comisionare. Între care Ghiță, dar sunt mult mai mulți, minimum doi-trei pe fiecare județ, ofițeri acoperiți care sunt oameni de afaceri și care au abonamente la contractele de stat. În perioada 2006 -2016 sunt firme multinaționale care nu reușeau să câștige contracte pe lucruri pe care le făceau monopolist. Câștiga un om de afaceri ca Ghiță, care pe urmă subcontracta cu firma respectivă, internă sau externă. O parte din bani mergeau în offshore și acolo rămâneau. Ghiță a fost și, probabil, este în continuare folosit în special pentru bazele de date – baze de date cu bolnavii, cu pensionarii, cu persoane plecate în străinătate, baza de date a CNP-urilor etc, a mai afirmat Alin Teodorescu.
Întreg sistemul e ilegal și e un pericol la adresa securității naționale, întreg sistemul de creare de oameni de afaceri abonați la contracte publice, care în același timp sunt ofițeri acoperiți. Să fii ministru, ofițer acoperit și să dai un contract unei firme legate într-un fel de tine a devenit legal, eficient și frecvent în timpul lui Băsescu. Se continuă și acum, a mai susținut fostul șef al Cancelariei lui Adrian Năstase.
Alin Teodorescu a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros. In 1992 a fondat alturi de alti colegi sociologi si statisticieni Institutul de Marketing si Sondaje IMAS, In 2003 a fost numit consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase pentru reforma administrației publice si din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru.