Fostul premier scoțian Alex Salmond, emisiune la Russia Today

0
144

Fostul premier scoțian Alex Salmond si-a început prima ediție a noii sale emisiuni pe canalul RT, susținut de Kremlin. Publicatia europeana Politico vorbește despre semnificațiile acestui eveniment media pentru politica scoțiană:

”Fostul prim-ministru a dat lovitura – și nu numai contra adversarilor săi politici. Membrii Partidului Național Scoțian, SNP, se tem să se apropie de controversatul post TV, într-un moment în care Kremlinul este acuzat că interferează in politica europeană.

Salmond are însă fanii săi, care nu vad minic rău în prezența sa pe postul susținut de Kremlin. Dar pentru mulți alții, găzduirea unui show săptămânal pe RT este deja prea mult.

Salmond și actualul premier, Nicola Sturgeon, s-au înțeles mai demult în a nu se critica unul pe altul în public. Acum, purtătorul de cuvânt al primului ministru a declarat că este puțin probabil ca actualii miniștri ai guvernului scoțian să apară la showul lui Salmond. De asemenea, fostul premier britanic David Cameron și președintele Camerei Comunelor, John Bercow, au refuzat invitațiile.

Salmond se prezenta cândva drept liderul moderat și pragmatic al unei mișcări care dorea să unească segmente cât mai diverse din Scoția în favoarea schimbărilor constituționale radicale. Acum, Salmond promite să polarizeze opiniile pentru sau împotriva agendei SNP. La urma urmei, el rămâne liderul cel mai strâns asociat cu dosarul independenței scoțiene.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Salmond a avut de multe ori norocul de partea lui. Dar alinierea lui la ceea ce mulți percep ca fiind brațul de propagandă al guvernului rus ar putea fi un joc prea periculos, chiar și pentru vechiul maestro”.