spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeFostul ambasador indian în Rusia: În ultimul timp, discursul de la Washington...

Fostul ambasador indian în Rusia: În ultimul timp, discursul de la Washington s-a schimbat și nu i se mai cere Indiei să nu mai cumpere petrol din Rusia. Astăzi, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei

-

Statele Unite au încetat să mai facă presiuni asupra Indiei pe tema achizițiilor de petrol rusesc, realizând că acest lucru ar putea submina cooperarea cu New Delhi în domeniul apărării și în cadrul Quad, a declarat pentru TASS fostul ambasador al Indiei în Rusia Kanwal Sibal.

„India a cumpărat petrol la preț redus de la Rusia încă de la început, în ciuda presiunii deschise din partea guvernului SUA, a think-tank-urilor și a mass-mediei. Ministrul nostru de Externe a explicat de mai multe ori în mod public, chiar și în timpul vizitelor sale în SUA, logica și necesitatea din achizițiile noastre de petrol din Rusia, ca o țară importatoare uriașă de energie, care trebuie să răspundă nevoilor poporului nostru și să răspundă în fața acestora. Ministrul nostru al petrolului a spus și pe teritoriul SUA că India își va exercita decizia suverană în acest sens”, consideră el.

„În ultimul timp, discursul de la Washington s-a schimbat și nu i se mai cere Indiei să nu mai cumpere petrol din Rusia. Într-o vizită recentă în India, secretarul Trezoreriei SUA a spus de fapt că India poate cumpăra petrol cu reduceri din Rusia atât cât dorește. Astăzi, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei”, a adăugat el.

Expertul crede că „Occidentul a ajuns la concluzia că nu mai poate pune presiune asupra Indiei în această problemă. Probabil că nu vor ca această problemă să submineze alte aspecte mai importante ale angajamentului lor cu India: Indo-Pacific, Quad, legături de apărare și oportunități de investiții. În afară de aceasta, ei doresc ca prețul petrolului să nu crească. Dacă India nu cumpără petrol rusesc, va trebui să se întoarcă la furnizorii săi tradiționali, care acum profită de Europa. Va fi mai multă concurență și acest lucru va pune o presiune ascendentă asupra prețurilor”.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de petrol al Indiei până în 2022, reprezentând peste 25% din importurile indiene de țiței. Potrivit Ministerului Indiei Comerțului și Industriei, în 11 luni ale anului trecut, livrările de țiței rusești au crescut de 9,5 ori și au ajuns la 19,7 miliarde de dolari, livrările de produse petroliere au crescut de 5 ori (2,5 miliarde de dolari), iar livrările de cărbune s-au dublat (3,8 miliarde de dolari).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img