spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăDezvaluiriFost șef al SIE: 70% din arhivele serviciilor secrete românești au fost...

Fost șef al SIE: 70% din arhivele serviciilor secrete românești au fost CONFISCATE ÎN 1989 de jucători externi și interni/ Agenții români din America

-

Aproape 70% din arhivele serviciilor secrete românești au fost confiscate de jucătorii din 1989, fie că au fost externi, fie interni, a declarat la Adevărul Live fostul șef al SIE, Ioan Talpeș și fost al Departamentului Securității Naționale în timpul celui de al doilea mandat prezidențial al lui Ion Iliescu.

- Reclama -

AGENȚII ROMÂNI DIN AMERICA

”Nu aveam mulţi agenţi în SUA. Era vorba de 16 oameni care ar fi avut acest statul, pe lângă care mai erau nişte colaboratori. Vă garantez că n-a fost spion român pe teritoriu american care să desfăşoare acţiuni clasice de spionaj împotriva SUA. Ai noştri urmăreau un spionaj tehnic, pe care-l făceau toate statele, şi încercau să angajeze anumite personalităţi să facă lobby pentru România. Am acceptat să dăm lista cu agenţi, dar numai după ce îi retrăgeam din SUA, ca să nu blocăm relaţiile cu Washingtonul. Agenţii însă nu au au respectat ordinele noastre să se reîntoarcă în ţară. Au rămas acolo, au devenit cetăţeni americani. După un an, americanii nu ne-au mai cerut nicio listă, au spus că nu-i mai înteresează. Am înţeles atunci că pe ei nu i-a afectat asta”, a mai spus Talpeș.

”Când m-am întors de la Washington, nu mi-am permis să fac o anchetă în ţară despre agenţii care ar fi trecut de partea americanilor. Am luat alte măsuri, faţă de politica şi mijloacele de informaţii. S-a dovedit că aceste mijloace erau mult mai eficiente”, a mai declarat fostul șef al SIE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img