spot_img
26 C
București
joi, mai 26, 2022
AcasăDezvaluiriFost purtător al STS dă bomba din scandalul atacului cibernetic-SRI

Fost purtător al STS dă bomba din scandalul atacului cibernetic-SRI

-

Zice SRI:”În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.”Şi mai zice:Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. (…) Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT”Adicătălea, în traducere liberă pentru cei mai puţin familiarizaţi cu chestiile astea IT, SRI zice că ăia de la Killnet au atacat nişte servere din afara ţării, lucru care a dus la căderea site-urilor din România, scrie pe Facebook fostul purtător de cuvânt al STS, Daniela Tobă.

Io nu sînt jurnalist, dar dacă aş fi unul, aş întreba, mergînd strict pe comunicatul SRI: Unde sînt, în ce ţară, cu exactitate, hostate/găzduite site-urile guvernului, al apărării, al poliţiei de frontieră şi al acelei „entităţi financiare”? În Patagonia, pe Marte, la vecina mea de 6 ani sub pătuţ? Unde, frate? Totuşi, ICI ne spune clar că sînt hostate la STS. Adicătălea, STS hostează pe servere care sînt conectate frumuşel cu servere din afara ţării, deducem din comunicatul SRI. Servere şi d-afară şi din ţară cu „vulnerabilități de securitate cibernetică”. Mişto. Supercybersiguranţă! Supersecuritatenaţională! Ca fapt divers, mi-aduc aminte cînd lucram la guvern. Era prin anii 1997-1998. La vremea respectivă, site-ul guvernului era grămadă cu cel al Cotrocenilor şi eu sînt cea care a pus piciorul în prag, a separat apele şi a facut site-ul guvernului în curtea guvernului, unde îi era locul, iar pentru server şi securitatea lui am lucrat în parteneriat cu firma Kappa care a oferit sprijin moca. Ocupîndu-mă de toate astea, am aflat cu acea ocazie şi faptul că bazele de date ale guvernului nostru erau găzduite pe servere americane sub cupola USAID.Revenind, recunosc că e simpatic comunicatul SRI. Un singur lucru nu înţeleg: dacă nişte prăpădite de atacuri cibernetice asupra paginilor web GUVERNAMENTALE nu sînt responsabilitatea SRI care e ditamai şef peste Sistemul Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național din care fac parte şi STS, MApN şi MAI, atunci a cui e responsabilitatea şi ce a făcut SRI în privinţa asta? Iar dacă şi bazele de date sensibile sînt atacate de hackeri, va avea bunăvoinţa SRI să informeze opinia publică sau va merge pe burtă, că oricum nu se va vedea în spaţiul public?, mai notează Tobă.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...