spot_img
25.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeFost premier francez de dreapta, racolat într-o companie rusească petrolieră de stat...

Fost premier francez de dreapta, racolat într-o companie rusească petrolieră de stat care se ocupă și de Balcani

-

Fostul premier de dreapta al Franței, Francois Fillon, care a condus guvernul de la Paris între 2007 și 2012, a intrat în consiliul director al companiei ruse ”Zarubejneft”, arată datele companiei privind modificările operate pe lista persoanelor afiliate, scrie RBK.

Pe lista ce reflectă situația valabilă la 30 iunie anul curent, Francois Fillon figurează ca membru al consililiului director al ”Zarubejneft” începând din data de 28 iunie. Au mai rămas ca membri ai Consiliului director:

- Reclama -

– președintele Consiliului director, Evgheni Murov,

– viceministrul de Finanțe, Pavel Kadocinikov,

– consilierul CEO-ului ”Gazprombank”, Karen Karapetian,

– directorul general al ”Zarubejneft”, Serghei Kudriașov,

– viceministrul Energiei, Pavel Sorokin,

– Vladimir Furgalski, director de departament la Ministerul Energiei.

Ordinul de includere a lui Fillon în Consiliul director al ”Zarubejneft” a fost semnat de premierul Rusiei, Mihail Mișustin, la 10 iunie. Politicieni occidentali retrași din funcțiile ocupate sunt și în consiliile directoare ale altor companii petroliere din Rusia. Astfel, fostul cancelar Gerhard Schroeder a fost reales, la începutul lunii iunie, președinte al Consiliului director al companiei ”Rosneft”. În plus, tot aici a intrat, anul acesta, și fostul șef al MAE austriac, Karin Kneissl.

”Zarubejneft” este o companie petrolieră de stat, cu sediul central la Moscova. Singurul acționar al întreprinderii este Rosimușcestvo. Compania a fost înființată în toamna anului 1967, pentru a construi instalații ale industriei pentroliere în străinătate, în special în Algeria, Vietnam, India, Irak, Yemen, Libia, Siria și în Cuba. Începând din 2007, compania și-a extins considerabil granițele activității sale, trecând la realizarea de noi proiecte petroliere – producție și prelucrare – în regiunea Balcanică, în America Latină și în nordul Rusiei.

Fostul premier francez Francois Fillon și soția sa au fost condamnați la închisoare în 2020, pentru deturnare de fonduri publice. Fillon era acuzat că și-a angajat fictiv soția ca asistent parlamentar, prejudiciind bugetul cu sute de mii de euro.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...