spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeFost premier britanic: SUA ne-a mințit cu Irakul

Fost premier britanic: SUA ne-a mințit cu Irakul

-

Marea Britanie „a fost înșelată” de SUA în privința presupusului arsenal nuclear al regimului Saddam Hussein în Irak, ceea ce înseamnă că invazia țării arabe din 2003 „nu a fost justificată”, concluzionează fostul prim-ministru britanic Gordon Brown într-o carte, informează duminică EFE.

- Reclama -

Brown, care era ministru de finanțe în timpul războiului din Irak condus de Washington și Londra, va publica marțea viitoare cartea „Viața mea, vremurile noastre”, în care dă asigurări că administrația americană a ascuns informații „cruciale”.

- Advertisement -

Politicianul scoțian, care i-a succedat în 2007 lui Tony Blair la șefia guvernului britanic, post pe care l-a deținut până în 2010, dezvăluie că administrația președintelui George W. Bush deținea un raport „secret” care nu a fost arătat niciodată executivului de la Londra și care ar fi pus sub semnul întrebării capacitățile nucleare ale Irakului.

Constatarea ulterioară că regimul irakian al vremii nu deținea arme de distrugere în masă și nici nu avea capacitatea de a ataca țări occidentale îl face pe Brown să concluzioneze în cartea sa că „războiul nu era justificat ca ultimă instanță și că invazia nu a fost un răspuns proporționat”.

- Advertisement -

Brown afirmă că a aflat despre presupusul raport secret american după ce a părăsit guvernul și spune că, dacă ar fi avut acces înainte la acel document, cursul istoriei ar fi fost poate diferit.

„Știm acum, datorită documentelor clasificate americane, că în primele zile ale lui septembrie 2002 un raport pregătit de departamentul de informații al șefilor de Stat Major din SUA a fost pus pe masa ministrului apărării, Donald Rumsfeld”, scrie Brown. Acel raport a fost cerut de Rumsfeld pentru „a identifica lacune în analiza serviciilor de informații”, explică el, și adaugă faptul că „acum este limpede că a contrazis total viziunea oficială”.

„Dacă am dreptate și (este adevărat că) în sistemul american se știa că nu existau arme în Irak, atunci noi nu doar că am fost dezinformați, ci și înșelați în subiectul critic al armelor de distrugere în masă”, insistă Brown.

Decizia invadării Irakului, susținută de Partidul Conservator, dar respinsă de mulți laburiști și de milioane de cetățeni britanici care au protestat în stradă, a afectat grav cariera politică a lui Blair și a marcat și parcursul politic al lui Brown, amintește EFE.

La capătul unei anchete care a durat șapte ani, judecătorul britanic John Chilcot a ajuns în 2016 la concluzia că Saddam Hussein, care a fost executat în 2006 de succesorii săi, nu reprezenta „o amenințare iminentă”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img