Fost oficial de rang înalt în Armată și CIA: Război total în 2018

0
188
epa05191041 Members of Hezbollah hold their party flags as they pay tribute next to the coffin of Hezbollah military commander Ali Fayyad, who was reportedly killed fighting alongside Syrian Government forces in Aleppo, during the funeral procession, in Ansar village, southern Lebanon, 02 March 2016. EPA/STR

Fostul Secretar pentru Apărare între 2006 și 2011, Robert Gates a făcut astăzi o declarație șocantă — în 2018 ar putea izbucni „un război total” între Israel și gruparea șiită Hezbollah.Prognoza a fost făcută la Dubai, chiar cu ocazia summitului anual al „Forumului Strategiei Arabe”, scrie Sputnik.

Declarația nu este una de neluat în seamă, în primul rând pentru că Gates nu este un politician oarecare, ci unul dintre cei mai experimentați oameni de informații din lume. Pe scurt, în afară de perioada în care a condus Secretariatul pentru Apărare, a servit aproape trei decenii în cadrul CIA, apoi a devenit principalul consilier pe probleme de intelligence al președintelui George Bush senior, ocupând și funcția de director al Central Intelligence, echivalentul Comunității de informații de la noi.

Este unul dintre cei mai buni specialiști în materie de Orient, fiind unul dintre teoreticienii politicii dure în Irak și Afganistan, dar având și câteva episoade, încă puțin clarificate, cu privire la o propunere de intervenție în Iran. Actualmente are una dintre cele mai puternice firme de consultanță, alături de fostul Secretar de Stat, Condoleezza Rice.

De partea cealaltă, Hezbollah, grupare ce se bucură de sprijinul Iranului, s-a situat de partea președintelui Assad împotriva teroriștilor ISIS, dar și a unor grupări așa-zis moderate, susținute de SUA și antrenate de CIA.