spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăActualitateFost nr 2 în Pentagon: Moldova poate deveni un avanpost pentru NATO...

Fost nr 2 în Pentagon: Moldova poate deveni un avanpost pentru NATO în cazul înfrângerii Ucrainei în conflictul cu Rusia, dar poate să ducă la un „conflict intern sângeros”

-

Moldova poate deveni un avanpost pentru NATO în cazul înfrângerii Ucrainei în conflictul cu Rusia. Este punctul de vedere exprimat, într-un articol pentru Asia Times, de fostul secretar adjunct al Apărării Statelor Unite, Stephen Brian. El subliniază că mulți dintre oficialii europeni discută deja despre o posibilă cădere a administrației lui Zelenski.

În opinia lui, în „cel mai rău scenariu”, teritoriile Ucrainei ar putea fi împărțite între Polonia și Rusia, cu păstrarea în centru a unui mic stat tampon, care va fi condus, după toate probabilitățile, de un regim subordonat Moscovei, ceea ce va face extrem de vulnerabilă poziția țărilor NATO.

- Advertisement -

În acest context, Moldova dobândește o însemnătate strategică aparte. Brian analizează soarta acestui stat prin prisma unui oarecare „Plan B”, conform căruia teritoriul republicii poate fi folosit drept avanpost pentru o posibilă presiune asupra Odessei și Crimeii. Punerea în practică a unei astfel de inițiative presupune însă și o serie de dificultăți.

Astfel, autorul descrie situația politică din Moldova ca „instabilă”. În opinia lui, Rusia încă mai are o influență considerabilă în această țară și, cu o intensificare adecvată a eforturilor Moscovei, „fracțiunea pro-europeană locală poate avea un viitor incert”. Pentru a preveni acest rezultat, Brian propune trimiterea de trupe UE în Moldova pentru a asigura securitatea actualului guvern.

- Advertisement -

Brian subliniază însă că un astfel de pas va fi foarte periculos, deoarece este capabil să ducă la un „conflict intern sângeros”. Interesant este că în ultima perioadă legăturile Chișinăului cu NATO și UE au atins un nou nivel, inclusiv în chestiuni de integrare militară între Moldova și țările participante la Alianța Nord-Atlantică.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img