Consiliul Suprem de Apărare al României a aprobat strategia de securitate națională, în care Rusia a fost numită ca principal factor de amenințare la adresa ţării. Bucureștiul este îngrijorat de militarizarea rusească a regiunii Mării Negre și de „atitudinea agresivă fantomatică a Rusiei”. În document se menţionează, de asemenea, că autorităţile române iau în considerare inițiativele republicii vecine, Moldova, îndreptate spre consolidarea relaţiilor cu partenerii estici din Uniunea Eurasiatică, precum și prezența forţelor de pace din Transnistria.
Fostul ministru moldovean al apărării, Valeriu Pleşca, comentând poziţia oficială a autorităţilor române, a amintit că nicio navă rusească aflată în Marea Neagră nu ameninţă România şi nici nu încalcă graniţele acesteia.
„Opinia mea fermă este că această declarație a oficialilor români este nepotrivită și nelalocul ei. Situația din lume se apropie de haos. Și nu merită să o încordăm şi mai mult”, a declarat Pleşca.
Anterior, EurAsia Daily a anunţat că în strategia de apărare a României, adoptată pentru perioada 2020-2024, a fost subliniată „ostilitatea” Moscovei, care, în opinia Bucureștiului, desfășoară „acțiuni hibride privind militarizarea regiunii Mării Negre”. De asemenea, Guvernul român se teme că întărirea legăturilor dintre Rusia și Republica Moldova ar putea afecta negativ securitatea în regiune, subminând relațiile cu țările occidentale și cu NATO (din 1994, Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat, iar în anul 2017, la Chişinău a fost deschis un birou de relații cu Alianţa Nord-Atlantică)