spot_img
6.8 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăAnalizeFost ministru moldovean de externe, candidat la prezidențiale: Relația cu România nu...

Fost ministru moldovean de externe, candidat la prezidențiale: Relația cu România nu trebuie să fie ipocrită și mincinoasă, plină de zâmbete false care acoperă, în realitate, faptul că firmele românești sunt excluse de la licitații strategicie și băncile românești sunt șicanate de autorități

-

- Reclama -

Fostul ministru moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, și-a lansat candidatura la președinția R. Moldova cu un Manifest incendiar. Primul tur al alegerilor din statul vecin va avea loc pe 20 octombrie 2024. Tudor Ulianovshi spune că vrea o „Moldovă normală”, în care relația cu România să nu mai fie „ipocrită”, în care puterea „să nu mai aresteze competitori politici” și în care „nu vom permite niciodată ca în școli sau în spațiul public să expunem copiii noștri periculoasei propagande de gen”.

- Reclama -

Candidatul la funcția de președinte al R. Moldova mai spune că „relația cu România va depinde până la urmă de decizia moldovenilor care trebuie să înțeleagă că, dacă nu vor să se unească cu România, nimeni nu îi poate obliga, iar dacă vor, nimeni nu îi poate opri”.

- Advertisement -

Iată „Manifestul pentru o Moldovă normală” al candidatului Tudor Ulianovschi.

Manifest pentru o MOLDOVĂ NORMALĂ

- Advertisement -

Cu toții simțim că lucrurile nu merg bine. Suntem nemulțumiți, sărăciți, umiliți. Moldovenii pleacă din țară așa cum nu au făcut-o niciodată. Nu au încredere în viitor, nu au încredere în instituțiile statului, nu își iubesc politicienii.

Cu toții simțim că ceva trebuie schimbat. Pentru că toți vrem o altfel de țară: una a echilibrului, a prosperității, a demnității naționale. Într-un cuvânt, o țară normală.

Ce înseamnă o MOLDOVĂ NORMALĂ?

  1. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, Puterea nu arestează competitorii politici doar pentru că sunt adversari. Nu scoate din cursă partide sau politicieni doar pentru că mesajul lor nu convine guvernului sau Președinției.
  2. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, dreptul la libera exprimare este garantat. Presa este liberă, nu subordonată Puterii. Presa este deschisă tuturor opiniilor, tuturor candidațiilor politic, tuturor partidelor care nu încalcă Constituția acestei țări.
  3. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, dreptatea nu se face numai la televizor, iar reforma justiției nu durează ani întregi, timp în care cei condamnați, așa ziși „căutați internațional”, se plimbă nestigheriți prin Europa sau pe ruta Ierusalim-Moscova, fără ca nimeni să-i găsească și să-i aducă în fața legii.
  4. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, guvernul nu face reforme doar pentru ca să aibă ce raporta la Bruxelles, ci pentru că reformele se fac pentru cetățenii R. Moldova, pentru prosperitatea și bunăstarea lor. Nu facem reforme doar de dragul reformelor. Reformele sunt pentru cetățean, nu cetățeanul pentru reforme.
  5. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, cetățeanul nu trebuie să fie obligat să aleagă între două extreme. Pe de-o parte, trădătorii de țară vânduți lui Vladimir Putin (echipele Shor-Dodon), pe de alta, guvernarea incompetentă și controlată din afară a partidului de guvernământ (PAS).
  6. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, nu creștem bugetul Ministerului Apărării doar atunci când ne cere America sau NATO, ci pentru ca să răspundem nevoilor de securitate ale cetățenilor acestei țări. Securitatea o construim pentru noi, nu pentru alții.
  7. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, moldovenii nu pleacă pe capete și ajung în situația în care mai mulți copii se nasc în afara țării, decât în interiorul granițelor ei. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, statul încurajează financiar familiile tinere, nașterea de prunci, concediile maternale pentru creșterea copiilor. O MOLDOVĂ NORMALĂ nu se sinucide!
  8. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, pensionarii și bătrânii nu sunt condamnați la o moarte lentă, prin înfometare treptată și lipsa accesului la medicamentele atât de necesare lor. Astăzi, pensiile nu asigură nici măcar supraviețuirea acestor oameni care ne-au născut, crescut și educat.
  9. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, nu se închid școli și spitale. Cine închide un spital, deschide un cimitir. Cine închide o școală, deschide o închisoare sau distruge identitatea unei națiuni.
  10. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, diaspora nu este amăgită din patru în patru ani de guvernări cu propuneri care nu se îndeplinesc, cu legi care nu se votează, cu sprijin financiar pentru întoarcerea acasă care nu se realizează niciodată.
  11. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, relația cu România nu trebuie să fie ipocrită și mincinoasă, plină de zâmbete false care acoperă, în realitate, faptul că firmele românești sunt excluse de la licitații strategicie și băncile românești sunt șicanate de autorități.
  12. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, relația cu România va depinde până la urmă de decizia moldovenilor care trebuie să înțeleagă că, dacă nu vor să se unească cu România, nimeni nu îi poate obliga, iar dacă vor, nimeni nu îi poate opri.
  13. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, nu vom permite niciodată ca în școli sau în spațiul public să expunem copiii noștri periculoasei propagande de gen. O MOLDOVĂ NORMALĂ este a familiei tradiționale, a tatălui și a mamei, nu a „părintelui 1” și a „părintelui 2”, a fetițelor și a băieților, a bunicului și a bunicii, a botezului și a căsătoriei, a Bisericii și a Sfântei Împărtășanii.
  14. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, companiile străine nu pleacă pentru că li se pun amenzi din partea guvernului, doar pentru motivul că nu plătesc „taxă de protecție” de 10% către persoane din anturajul actualei guvernări. O MOLDOVĂ NORMALĂ este deschisă investitorilor și investițiilor străine, cărora le oferă avantajele competitive în folosul lor și a economiei moldovenești.
  15. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, Puterea nu se luptă cu Moscova doar în campanie electorală, de parcă războiul hibrid împotriva Moldovei se petrece doar din patru în patru ani. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, lupta cu Moscova trebuie să fie reală și nu folosită pentru a acoperi potlogării și ilegalități interne (cazul Interpol).
  16. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, ideea europeană și integrarea în UE nu sunt politizate, nu sunt transformate în ideologia politică a Puterii și folosite în campania electorală pentru scopuri personale și egoiste.
  17. Într-o MOLDOVĂ NORMALĂ, a fi pro-european nu înseamnă a vota doar pentru candidatul Puterii, iar ideea integrării europene nu este folosită pentru a acoperi o guvernare proastă sau eșecul unui președinte care nu mai poate obține voturi decât prin referendumuri politizate.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img