Fost deputat moldovean condamnat la 14 ani închisoare pentru trădare de patrie și spionaj în favoarea Rusiei

0
120

Fostul deputat al Partidului Democrat din R.Moldova, Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și spionaj în favoarea Rusiei. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată marți de Judecătoria Chișinău. Iurie Bolboceanu urmează să-și execute pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 4 ani.

Procurorii moldoveni susțin că ex-deputatul PD, Iurie Bolboceanu  ”a fost racolat de către un asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, serviciu de spionaj străin”.

Astfel, în perioada octombrie 2016 – martie 2017, Bolboceanu a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul și la îndemnul acestuia a colectat și a livrat informații de interes național, ce puteau fi utilizate în defavoarea Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de la guvernare, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice”, declară procurorii.

Potrivit circumstanțelor cauzei penale, ”au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate”.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău poate fi contestată la Curtea de Apel.

În martie 2017, fostul parlamentar moldovean a fost reținut de procurori și a ajuns în arest preventiv, după ce la domiciliul său au fost efectuate percheziții. Umărirea penală pe numele ex-deputatului democrat, Iurie Bolboceanu a fost începută încă în anul 2016, conform art. 337 şi 338 din Codul Penal, „trădare de patrie” și „spionaj”.

În martie 2014, Iurie Bolboceanu a anunțat în timpul ședinței Legislativului că părăsește grupul parlamentar al Partidului Democrat, dar și formațiunea din care făcea parte. Se întâmpla cu doar câteva luni înainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Trebuie spus că, Iurie Bolboceanu a figurat în dosarul de corupere a deputaților moldoveni, dosar denumit și ”Bani de la Ambasada Federației Ruse pentru cumpărarea deputaților moldoveni”.