Fost ambasador american: Politica externă a Washingtonului este ”amorală”

0
485
Donald Trump looks out at Lake Michigan during a visit to the Milwaukee County War Memorial Center in Milwaukee, Wisconsin. REUTERS/Eric Thayer

Fosta ambasadoare a SUA în Ucraina – a cărei rechemare de la post a fost evocată în cursul procesului de destituire a preşedintelui Donald Trump – a apreciat miercuri că politica externă a Washingtonului este ‘amorală’, potrivit France Presse.

Marie Yovanovitch a făcut această afirmaţie într-un discurs rostit la Universitatea Georgetown, unde a primit un premiu care i-a fost decernat de Institutul de diplomaţie al acestei celebre instituţii din Washington.

‘La ora actuală, Departamentul de Stat are o problemă’, a apreciat ea. ‘Principalii săi lideri sunt lipsiţi de viziune politică, de claritate morală şi de capacitate de conducere’, consideră diplomata.

‘Cinstit vorbind, o politică externă amorală, jucând pe lipsa de claritate, care înlocuieşte încrederea prin ameninţări, însă frica şi confuzia nu pot funcţiona pe termen lung’, a spus Yovanovitch.

Înainte de a fi rechemată de la Kiev, Yovanovitch a fost criticată în 2019 de către Donald Trump în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ulterior, fosta ambasadoare a depus mărturie împotriva lui Trump în Camera Reprezentanţilor în cadrul dezbaterilor care au culminat cu punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui.