spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăExterneForeign Policy: În țările baltice, NATO ar putea rezista Rusiei cel mult...

Foreign Policy: În țările baltice, NATO ar putea rezista Rusiei cel mult trei zile

-

Dacă mâine, tancurile și trupele rusești ar ataca una dintre țările baltice, forțele NATO ar fi depășite, numeric și ca armament, în mai puțin de trei zile, scrie revista americană Foreign Policy, potrivit RFI.

- Reclama -

Publicația citează un raport al Rand Corporation, realizat in urma unei simulări cu jocuri de război, efectuate de un grup de reflecție american, alcătuit din ofițerii și oficiali civili.

- Advertisement -

Jocurile, aplicate în perioada între 2014-2015,  au relevat că forțele rusești ar putea prelua capitala estonă Tallinn sau capitala letonă Riga în 36 până la 60 de ore. Iar o înfrângere rapidă la Marea Baltică ar lăsa NATO cu un număr limitat de opțiuni, toate rele.

Ca răspuns, Statele Unite și NATO ar putea încerca un contra-atac sângeros, care ar putea declanșa o escaladare dramatică a unui conflict cu Rusia,  mai ales că Moscova ar vedea în acțiunea aliată o amenințare strategică directă. O a doua opțiune ar fi reluarea unei mai vechi teme a Războiului Rece, și anume amenințarea cu represalii masive, inclusiv utilizarea de arme nucleare. O a treia opțiune ar fi să se admită o înfrângere temporară, urmată de lansarea unui nou Război Rece cu Moscova,  scrie raportul.

- Advertisement -

Cu toate acestea, jocurile au arătat că există măsuri ce s-ar putea lua pentru a evita o înfrângere catastrofală  și a transmite Moscovei  că nu va avea în niciun caz o victorie ușoară.

O forță de aproximativ șapte brigăzi, inclusiv trei brigăzi de blindate grele, și susținută de putere aeriană și artilerie, ar fi suficientă „pentru a preveni depășirea rapidă a statelor baltice. Forțele de suplimentare  ar presupune un buget anual de 2,7 miliarde  de dolari.

Raportul a fost lansat marți, în aceeași zi în care Secretarul Apărării, Ash Carter, a dezvăluit planurile de a aduce mai multe arme grele și vehicule blindate în Europa de Est.

Tancurile sunt puține acum în țările membre NATO, se arată in raport. Arsenalul de aproximativ 2.200 de tancuri de luptă aflat pe teritoriul Germaniei în timpul Războiului Rece a scăzut la aproximativ 250. Iar Marea Britanie, planifică retregerea ultimei  brigăzi rămase pe continent.

Doar cu unități de infanterie ușoară in tarile baltice, SUA și planificatorii NATO sunt, de asemenea, îngrijorate de continuarea acumulării de arme rusești în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică, aflată între Polonia și Lituania. Dar și de intenția Moscovei de a construi o nouă bază aeriană în Belarus, la sud de granița polono-lituaniană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img