Fondurile UE și norvegiene tăiate pentru un oraș polonez care s-a declarat liber de LGBT

0
WARSAW, POLAND - NOVEMBER 11: A participant holds up a religious icon among Polish flags at a religious gathering of ultra-conservative Catholics and right-wing nationalists at the Monument to the Polish Home Army during events to mark the 100th anniversary of the reinstatement of Polish independence on November 11, 2018 in Warsaw, Poland. Events are taking place throughout the Polish capital today to celebrate the anniversary, including a planned march by right-wing nationalist groups. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8 milioane de euro după ce a adoptat o rezoluţie prin care se declară „zonă liberă de LGBT”, a anunţat joi televiziunea poloneză, citată de agenţia EFE.

Alte circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat începând din 2019 „zone libere de LGBT”. În prezent mai sunt circa 90, după ce între timp unele au renunţat la acest demers în urma ameninţărilor Comisiei Europene că le va suspenda fondurile europene.

Primarul din Swidnik a declarat că decizia luată de administraţia sa reprezintă o „poziţie, nu o opoziţie” şi a criticat acţiunea Comisiei Europene de a sancţiona economic o asemenea hotărâre.

În schimb, opoziţia liberală a trimis administraţiei oraşului „facturi” cu fondurile pierdute, cerând membrilor acesteia „să plătească din propriul buzunar” sumele cu care ar fi trebuit să fie cumpărate maşini pentru poliţia locală şi să se construiască un nou centru civic şi o piaţă ecologică.

Liderul partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat că „ideologia LGBT”, pe care a descris-o drept o „mişcare din import”, care „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.