spot_img
8 C
București
marți, martie 28, 2023
AcasăActualitateFondul european de redresare și reziliență vine cu condiții dure

Fondul european de redresare și reziliență vine cu condiții dure

-

Fondul european de redresare post COVID-19 (Mecanismul de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene) a primit aprobarea finală vineri, odată cu semnarea sa de către preşedinţii Parlamentului European şi Consiliului UE, dar mai sunt paşi de făcut înainte de a fi pus în practică, iar statele membre trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a accesa fondurile alocate, relatează agenţia DPA conform Agerpres.

- Reclama -

Din cele 672,5 miliarde de euro prevăzute în acest plan şi care vor fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţele financiare, 312,5 miliarde vor fi distribuite statelor membre sub formă de granturi pentru realizarea de reforme şi investiţii, iar diferenţa va fi acordată sub formă de împrumuturi.

Pentru a accesa aceste fonduri, statele membre trebuie să transmită până pe 30 aprilie Comisiei Europene planurile naţionale prin care îşi vor fundamenta cheltuirea acestor fonduri (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR).

Comisia Europeană va examina apoi fiecare plan naţional, după care statele membre vor trebui la rândul lor să aprobe fiecare plan. La o conferinţă de presă desfăşurată după semnarea mecanismului, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că până în prezent 19 state membre au transmis planuri detaliate, în timp ce alte şapte state sunt în discuţii cu Comisia ”la nivel de principiu”.

Planurile de reformă trebuie să acopere o paletă largă de domenii, începând cu sustenabilitatea finanţelor publice şi până la fiscalitate, asigurări sociale sau reguli privind achiziţiile publice, a amintit Ursula von der Leyen. ”Este o muncă enormă”, a atenţionat ea.

Din sumele accesate, statele UE vor trebui să aloce cel puţin 37% pentru protecţia mediului şi 20% pentru digitalizare, condiţie care încă nu este întrunită într-un număr semnificativ de planuri depuse, potrivit unui oficial european.

De asemenea, toate cheltuielile, indiferent de domeniul alocat, trebuie să respecte principiul de a ”nu dăuna semnificativ” mediului, principiu conform căruia nicio reformă sau investiţie nu trebuie să contravină obiectivelor de mediu ale UE. Comisia Europeană a adoptat vineri orientările tehnice pe baza cărora statele membre pot evalua dacă măsurile avute în vedere în planurile naţionale respectă acest principiu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img