spot_img
20 C
București
vineri, martie 24, 2023
AcasăDezvaluiriFirmele farma au păcălit românii cu cel puţin 100 milioane de euro

Firmele farma au păcălit românii cu cel puţin 100 milioane de euro

-

Într-un document pus în dezbatere publică şi redactat la capătul unei investigaţii derulate pe piaţa farmaceutică din România, Consiliul Concurenţei atrage atenţia asupra faptului că unele companii din industria farma nu au respectat legislaţia în vigoare, obţinând în acest fel sume ce depăşesc, în total, 100 de milioane de euro, transmite Digi 24.

- Reclama -

Nu toate companiile farmaceutice au actualizat preţurile la medicamente, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei, urmarea acesui materializându-se în încasări mai mari de aproape jumătate de miliard de lei. „O altă concluzie a Raportului este faptul că NU TOŢI PRODUCATORII AU ACTUALIZAT PREŢURILE medicamentelor, conform reglementărilor în vigoare (Ordinul 75/2009). Astfel, suma minimă încasată în plus, în anul 2014, de către aceştia, se ridică la cca. 467 milioane lei (aprox. 103 milioane euro)”, se arată în documentul pus în dezbatere de Consiliul Concurenţei (sublinierile aparţin reprezentanţilor Consiliului).

Într-un comunicat remis presei, pe fondul intrării în vigoare a actului normativ care prevede actualizarea listei de preţuri, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate trecea în revistă la vremea respectivă efectele benefice ale măsurii: „CNAS salută decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman. Astfel, se pun în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Săntăţii nr. 75 emis în anul 2009, care prevede că preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactulizarea preţului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de preţ va ajunge până la 20%”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img