Primarul în funcţie al Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat că nici până în acest moment prefectul capitalei nu a convocat şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care incidenţa cazurilor de infectare cu coronavirus a depăşit 3 la mia de locuitori.
„Decizia ar trebui să fie luată în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Nici până în acest moment prefectul numit de Guvern nu ne-a convocat într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Eu înţeleg şi cred că şi dumneavoastră înţelegeţi exact care este explicaţia termenului urgent, respectiv urgenţă şi anume un Comitet care se poate întruni oriunde, oricând şi în weekend şi sâmbăta şi duminica şi dacă sunt sărbători legale sau dacă este Crăciun sau Paşte. Prin urmare, noi nu avem cum să forţăm o întrunire a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, subliniez că acesta se poate desfăşura online ca şi până acum, deci nu presupune prezenţă fizică, am înţeles că domnul prefect este în concediu. În ceea ce ne priveşte, cel puţin pentru municipalitate, deci pentru Primăria Capitalei, am făcut ceea ce ţinea de noi ca şi responsabilitate legală, în primul rând dotarea tuturor spitalelor pe care le avem în administrare cu absolut tot ceea ce este necesar, asigurarea turelor pentru cadrele medicale, materiale de protecţie şi sanitare, testări”, a spus Firea, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul central al PSD.
Ea a adăugat că cifra folosită pentru incidenţa cazurilor de infectare nu se referă doar la locuitorii municipiului Bucureşti, „adică cei care vin din comunitatea sectoarelor capitalei şi care se întorc tot în cartierele din cele şase sectoare ale Capitalei”.
„În Bucureşti vin pentru testare, diagnosticare, respectiv tratament, sau dacă este necesar internare, români din judeţele din Sudul ţării, în mod special. S-a făcut o statistică, aproximativ jumătate dintre cei trataţi, vindecaţi în Bucureşti nu sunt dintre cetăţenii municipiului Bucureşti, de aceea subliniez fără a spune că nu avem o problemă, sau că situaţia este uşoară, dar criza nu este cea exprimată de această cifră, mă refer la criza sanitară, pentru că se face o statistică referitoare la un recensământ care este depăşit deja, cel de acum 9-10 ani de zile care releva faptul că în Bucureşti sunt 2, 2 milioane de locuitori. Este depăşită această cifră. Potrivit tuturor analizelor şi monitorizărilor instituţiilor internaţionale, împreună Bucureşti – Ilfov reprezintă o comunitate de 4 milioane de cetăţeni, doar în municipiul Bucureşti sunt 3,5 milioane de locuitori. Practic, aceste raportări ale procentului de persoane infectate trebuie să fie în corelare directă cu numărul real al populaţiei din Bucureşti”, a menţionat ea.