spot_img
12 C
București
vineri, octombrie 7, 2022
AcasăDezvaluiriFinul lui Maior şi o afacere de 5 milioane de euro la...

Finul lui Maior şi o afacere de 5 milioane de euro la SRI

-

Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat pentru trafic de influență în dosarul decontărilor ilegale de la CASMB, s-ar fi lăudat în fața denunţătoarei sale la DNA cu sforile pe care acesta le-ar fi tras pentru ca un constructor de spitale să ajungă profesor la Academia Națională de Informații, care, ulterior, ar fi participat la o licitație pentru o lucrare la un hotel al SRI în valoare de 5 milioane de euro.

„În mod similar, a dezvăluit că avea posibilitatea să asigure succesul în afaceri în domeniul medical: ‘Păi, da’ în sănătate nu… există un domeniu unde să nu cunosc sau să nu mă mișc, pentru că, de atâția ani de zile, am avut tot felul de contacte cu… Chiar vorbeam cu ăsta, cu… nu știu dacă-l știți pe Matei Victor. El e un constructor de spitale’, ‘Și pe Victor l-am dus profesor la Academia Națională de Informații’, ‘SRI-ul are și el o academie. Și l-am dus profesor acolo. El preda și la sociologie, ‘Managementul crizelor”. ‘L-am dus acolo, și-a creat o bază, și-a creat o… anumite situații, nu știu ce, nu știu cum, ca anul trecut să participe la o licitație… pentru un hotel al SRI-ului, care erau… e o lucrare de vreo 5 milioane de euro. Deci, pentru orice constructor, 5 milioane de euro sunt niște bani'”, notează anchetatorii.

Într-o altă discuție, cei doi ar fi vorbit și despre influențele pe care le-ar mai avea Adrian Năstase și George Maior.

„Ulterior, în ziua de 13 iulie 2017(…), pe terasa hotelului Marriott din București, inculpatul Ciobanu Nicolae-Sergiu a susținut că s-a întâlnit cu președintele CNAS în cadrul unui eveniment mediatizat, la care a participat și persoana apropiată inculpatului, prin intermediul căreia avea un ascendent asupra funcționarului public: ‘Deci, eu m-am întâlnit ieri cu ei. Eu m-am întâlnit ieri cu el, când am venit la capelă și a prezentat ce a trebuit să-i prezinte acolo și… și am ieșit în față că nu mai avea loc…’. ‘Și m-am dus, era cu ăștia de la… cu doctoru’ Goleanu de la… nu știu ce… și l-am tras de-o parte și mi-a zis: ‘Vedeți cu…! Bă, Sergiu, cu verișoara este în regulă, am rezolvat, dar era altă speță și…”. În contextul în care interlocutoarea și-a exprimat neîncrederea în promisiunile transmise, inculpatul a insistat: ‘Păi, da’ eu… omu’ dacă mi-a zis că-i rezolvată? Unde, bă, de față cu toată lumea, acolo, de față cu șefu’. Păi, își permite el să facă chestiile astea? E nebun la cap?’. ‘Nu-și permite, stai liniștită că nu-și permite! E și ăsta în țară… Nu-și permite, îți spun eu!’, ‘Păi, el a venit, mă, la mine să-mi spună, nu eu m-am dus la el, să-l caut’, ‘Tu crezi că… ce, acolo, chestia aia… Eu am ieșit să-l aștept pe Adrian Năstase, să… [neinteligibil] … și el era în partea dreaptă și m-a chemat și mi-a zis la ureche’; Ion Alina-Andreea: ‘Da’ dacă el gândește, nu știu, gândește și eu acuma, să nu râzi de mine, dacă el gândește că domnu’ Maior, fiind ambasador, n-are nicio treabă?’, Ciobanu Nicolae-Sergiu: ‘Păi, ce dracu… dracu l-a făcut pe ăsta mare? Dracu’ l-a făcut? Cine l-a făcut?’; Ion Alina-Andreea: ‘Nu mai e, la revedere! Ce, în PSD, la ăștia le mai pasă de Năstase? Hai să fim serioși!’; Ciobanu Nicolae-Sergiu: ‘Tu calmează-te! Dacă eu ți-am… și-am promis că situația ta va fi rezolvată cât se poate de… Nu știu! Eu am avut… Cum să te cheme unu’ la înmormântare, la mort, așa, și să te ia la ureche și să-ți spună: ‘Am rezolvat problema verișoarei tale, Sergiu. Era altă speță’ Exact asta …[neinteligibil]… exprimarea lui’, ‘Da? Deci, fii atentă! Eu astăzi… astăzi sau mâine, sută la sută problema asta e rezolvată. Nu se poate, este imposibil… este imposibil…'”, susțin anchetatorii.

„Pe parcursul discuției din 14 iunie 2017, inculpatul (Nicolae Sergiu Ciobanu — n.r.) s-a lăudat cu relațiile sale și cu capacitatea de a influența numirile în funcții publice, sens în care l-a menționat pe fostul președinte al CASMB: „Eu n-am avut d-ăștia a lu’ Iana mititei sau nu știu ce. Eu pe Iana cât am putut l-am ținut la Casă. Și pe el, și pe frac-su, fratele lui a fost general în… A fost șeful Direcției de Logistică din Ministerul de Interne’, ‘Chiar am făcut o greșeală, pentru că în momentul când am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, să-l pună șef la Direcție, pe el îl cheamă Iana Gheorghe și mai era încă unul, Iana Ioan. Și pe ăla l-a pus șef la Secretariatul General și ăla și acuma s-a pensionat și nu știe cui să mulțumească ce i s-a întâmplat bun în viață’, ‘Și pe urmă l-am sunat: ‘Domne’, vedeți că l-ați pus pe altu’, puneți-l și pe ăsta!’ Deci, eu i-am avut grijă de această familie foarte mult'”, se precizează în actele procurorilor.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...