Finlanda pregăteşte un sistem de mobilizare accelerată a rezerviştilor

0
333

Helsinki – Armata finlandeză a anunţat joi că pregăteşte un sistem de mobilizare accelerată a rezerviştilor în contextul crizei din Ukraina şi al nevoilor de securitate ale ţării, stat vecin Rusiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Armata a început chestionarea rezerviştilor pentru a şti dacă sînt gata să se alăture trupelor mai rapid decît prevede legea, adică trei luni, a declarat colonelul Mika Kalliomaa, responsabil pentru relaţiile cu presa. El a refuzat să comenteze cu privire la trupele vizate sau sarcinile prevăzute pentru aceşti rezervişti.

Finlanda, care nu este stat membru al NATO, are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Întrebat despre legătura dintre această măsură şi actualul conflict din Ukraina, colonelul Kalliomaa a răspuns că există de fapt o legătură. Contextul de securitate din jurul Finlandei şi Europei s-a schimbat. Toate aceste schimbări în context au început cu criza din Ucraina, a spus el.

Posibila accelerare a mobilizării este un lucru pe care îl facem pentru a ne asigura că pregătirea noastră va fi suficient de rapidă, a explicat el.

Serviciul militar este obligatoriu pentru bărbaţi în Finlanda, aceştia rămînînd rezervişti până la vîrsta de 60 de ani.

Finlanda a remarcat în ultimii ani o creştere a activităţii militare ruse în apropiere de frontiera sa, în şi deasupra Mării Baltice, chiar şi încălcări ale spaţiului său aerian de către avioane ruseşti.