Finanțatorii secreți ai lui Mircea Diaconu

0
699

Decontarea cheltuielilor de campanie pentru candidaţii în alegeri care obţin 3% din voturi este o modalitate simplă de spălare a banilor negri. Singurul avertizor în procesul de funcţionare a unei astfel de scheme fiind notarul public care ar trebui să alerteze autorităţile dacă i se pare că o tranzacţie este suspectă. AEP refuză să facă publică lista finanţatorilor privaţi ai lui Mircea Diaconu, deşi acesta a cheltuit 3,4 milioane de euro, bani care vor fi decontaţi de stat, transmite Radio Europa Liberă.

Legea spune că politicienii care candidează la preşedinţie care obţin peste 3% din voturi îşi pot deconta cheltuielile de campanie dacă acestea s-au făcut din fonduri private, nu din subvenţia plătită de stat pentru partidele politice care-i susţin.

În ultima campanie electorală pentru preşedinţie, din noiembrie 2019, candidatul care a cheltuit cel mai mult în campania electorală din fonduri private a fost Mircea Diaconu. Campania lui Diaconu, susținut de partidele ALDE și Pro România, a fost finanţată în mare măsură de finanţări private, conform sumelor declarate la AEP. În total, în campania sa au fost cheltuiți peste 16,2 milioane de lei (aproximativ 3,43 milioane de euro). Din această sumă, doar 300.000 de lei provin din subvenția publică acordată lunar partidelor parlamentare şi care nu se decontează, restul a provenit din finanțări private.

Toți banii cheltuiți în campania lui Mircea Diaconu, care vor putea fi justificați legal, vor fi decontați de stat, pentru că Diaconu a obținut 8,85% din voturi.