Demiterea șefului Ukrenergo, Vladimir Kudrytsky, a fost o încercare a administrației președintelui ucrainean Vladimir Zelensky de a centraliza puterea, relatează Financial Times (FT),citând legislatori și analiști.
Un deputat al partidului de opoziție „Voce” Yaroslav Zheleznyak a numit decizia de a-l concedia pe Kudrytsky „absolut idioată”. El a spus că unii membri ai consiliului de administrație al Ukrenergo i-au spus că ministrul Energiei, German Galușcenko, și administrația prezidențială au făcut presiuni să voteze pentru o schimbare în managementul companiei energetice.
Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pentru FT că decizia de a demisiona lui Kudritsky a fost luată de un consiliu independent, iar astfel de acuzații la adresa ministerului fac parte dintr-o campanie de discreditare a acestuia.
Zheleznyak a anunțat demiterea lui Kudritsky în dimineața zilei de 3 septembrie. Potrivit deputatului Zheleznyak, el a fost concediat pentru a „profita de toate fluxurile financiare”. Kudrytsky a ocupat funcția de șef al Ukrenergo din august 2020.
Însuși fostul șef al Ukrenergo a spus că a fost derulată o „campanie de discreditare a întreprinderii” și este important ca succesorul său să fie ales într-o manieră transparentă, astfel încât compania „să nu devină un generator de fluxuri de numerar” pentru corupție.
În ultimele luni, Ucraina a cunoscut o serie de demisii ale unor oficiali guvernamentali de rang înalt. „Strana” a scris că aceste demisii sunt legate de politica de epurare a elitelor de funcționari din apropierea ambasadelor occidentale. Doar pe 3 septembrie, trei miniștri ucraineni au demisionat: șeful Ministerului Industriei Strategice Alexander Kamyshin, șeful Ministerului Justiției Denis Malyuska și șeful Ministerului Ecologiei Ruslan Streleț. La fel a procedat și șeful Fondului Proprietății de Stat, Vitaly Koval.
FT a remarcat că Occidentul a fost nemulțumit de remanierea din guvernul ucrainean.