spot_img
18.2 C
București
duminică, octombrie 2, 2022
AcasăDezvaluiriFILIERA BIRCHALL, DISTRUSĂ: Ambasadorul american la UE, dat afară de Trump. Legăturile...

FILIERA BIRCHALL, DISTRUSĂ: Ambasadorul american la UE, dat afară de Trump. Legăturile lui Sondland cu fosta pesedistă au declanșat alarma în Consiliul de Securitate al SUA: “Ea apare în fotografii cu Sondland și alți oficiali americani în Europa, ba chiar și în Ucraina. Apare de pildă la rușinoasa sărbătoare de 4 Iulie din Bruxelles, unde s-a produs și Jay Leno, dar și la cina din aprilie, din oraș, cu oficiali din administrația Trump”

-

Preşedintele american Donald Trump a demis un al doilea membru al administraţiei sale care a depus mărturie în timpul anchetei pentru destituirea sa, la două zile după ce a fost achitat, au informat mai multe mass-media americane, preluate de AFP şi dpa.

- Reclama -

„Am fost informat astăzi că preşedintele mă recheamă, cu efect imediat, din postul de ambasador pe lângă Uniunea Europeană”, a anunţat Gordon Sondland într-un comunicat, difuzat inclusiv de New York Times.

Extrem de bine informatul site american The Daily Beast scria că legăturile ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, cu românca Ana Birchall, fostă ministră a justiției, declanșaseră un semnal de alarmă în Consiliul de Securitate al SUA (National Security Council, NSC) cu mult înainte de scandalul actual privind Ucraina. Oficiali ai guvernului au fost îngrijorați de felul în care Gordon Sondland, deși ambasador SUA la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, căuta să obțină acces la Casa Albă pentru Ana Birchall, transmitea cum câteva luni Radio Europa Liberă.

Diplomatul, care comunica frecvent cu preşedintele republican, a explicat în timpul unei audieri publice în noiembrie că le-a spus ucrainenilor că ei trebuie să declanşeze o anchetă asupra lui Joe Biden pentru a putea primi un ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari, ajutor îngheţat de Casa Albă.

În urma mărturiei sale, Donald Trump a dat asigurări că nu-l cunoaşte bine.

Oficiali ai guvernului au fost îngrijorați de felul în care Gordon Sondland, deși ambasador SUA la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, căuta să obțină acces la Casa Albă pentru Ana Birchall, cunoscută ca opunându-se reformelor anti-corupție în justiție, dar și pentru alți oficiali români.

Demisia lui Gordon Sondland a avut loc la numai câteva ore după cea a locotenent-colonelului Alexander Vindman, consilier pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de Securitate Naţională la Casa Albă şi alt martor-cheie în ancheta pentru destituirea lui Donald Trump.

Scria The Daily Beast: “Birchall a terminat Yale Law School și are legături vechi cu SUA. Soțul ei, Martyn Birchall, este un bancher investitor care a lucrat în firme financiare multinaționale din New York, Londra și Hong Kong. În România, potrivit spuselor a doi înalți oficiali SUA, Ana Birchall e cunoscută ca o oponentă a măsurilor anti-corupție și pentru faprul că ani de zile l-a sprijinit pe Liviu Dragnea, politicianul condamnat recent pentru corupție. /…/ În iarna trecută, Sondland a încercat s-o ajute pe Birchall să se întâlnească și să apară pe o fotografie cu John Bolton, pe atunci consilier pe problemele de securitate națională, dar potrivit spuselor a trei persoane care cunosc afacerea, Birchall s-a prezentat la Casa Albă pentru aceasta fără să fi avut prevăzută vreo întâlnire. O sursă a informat The Daily Beast că Sondland o asigurase pe Birchall că organizase o întâlnire la NSC și că Departamentul de Stat aranjase o întâlnire oficială în februarie, după prima încercare eșuată a lui Birchall.”

“După acest incident, oficialii și-au alertat superiorii, stârnind îngrijorare nu doar pentru felul în care Sondland încălca procedurile agențiilor guvernamentale, dar și pentru faptul că el trimitea la Casa Albă un oficial străin cu un trecut dubios, fără să fi avut o permisiune în acest sens. Relația lui Birchall cu Sondland subliniază o altă manevră subterană a ambasadorului american la UE: de a duce o diplomație ce trece peste controlul oficialilor naționali responsabili cu securitatea. În mărturia sa cu ușile închise, Fiona Hill, fosta consilieră pentru Rusia a președintelui Trump, a vorbit despre oficiali români “apărând la poarta Casei Albe” și sunând membri ai NSC pe telefoanele lor mobile. <<Aveam să găsesc nenumărate mesaje de la oficiali exasperați, cărora li se spusese că trebuie să se întâlnească cu ambasadorul Sondland>>, a spus ea.”

“În vreme ce oficialii SUA în Europa au relații cu țara care deține președinția UE, un oficial al administrației precum Sondland a tras-o pe Birchall în cercul lui Trump chiar și după ce președinția României se încheiase, iar ea fusese numită ministru al justiției.”

The Daily Beast scrie că Sondland neagă toate acestea. “Dar oficiali români care au vorbit cu The Daily Beast spun că Birchall e cunoscută ca nefiind de încredere.” Publicația scrie că abia după ce a fost numită în fruntea justiției Birchall a început să se distanțeze de Dragnea, dar fără a convinge în administrația SUA, deoarece legăturile ei trecute cu Dragnea erau cunoscute. Sondland a continuat însă să o sprijine, organizând întâlniri între ea și oficiali americani.

“Ea apare în fotografii cu Sondland și alți oficiali americani în Europa, ba chiar și în Ucraina. Apare de pildă la rușinoasa sărbătoare de 4 Iulie din Bruxelles, unde s-a produs și Jay Leno, dar și la cina din aprilie, din oraș, cu oficiali din administrația Trump, inclusiv secretarul de stat pentru comerț Wilbur Ross și cel al energiei Rick Perry. Ea mai apare și în Ucraina, la inaugurarea lui Volodimir Zelenski, la care au participat de asemenea Sondland și Perry.”

Birchall l-a întâlnit pe procurorul general Bill Barr în iunie la București, după ce a fost numită în fruntea justiției, iar acesta a invitat-o la Washington și a vorbit foarte laudativ despre ea, chiar și atunci când era împinsă afară din minister în România.

În final, The Daily Beast mai scrie:

Anul acesta, guvernul SUA dorea să trimită 1,5 milioane dolari ca ajutor în România, dar banii nu au fost alocați până la termenul limită de 30 septembrie. În plus, SUA nu au trimis cei 21 milioane dolari pentru întreținerea bazei militare de acolo și banii au fost alocați construirii zidului de pe frontiera sudică. Nu e limpede de ce nu a mai fost trimisă suma de 1,5 milioane.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...