Fiica fondatorului Huawei a fost arestată în Canada și ar putea fi extrădată în SUA

0
24

Fiica fondatorului Huawei care este și Şefa operaţiunilor financiare ale companiei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada și ar putea fi extrădată în SUA. Washington-ul investighează Huawei pentru posibile încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului, transmite RFI.

UPDATE: Ministerul de Externe de la Beijing a cerut joi eliberarea imediată a directorului financiar al companiei Huawei Technologies, Meng Wanzhou, arestată în Canada la solicitarea autorităţilor americane, transmite dpa. Ministerul de Externe a cerut de asemenea Statelor Unite să clarifice de ce a solicitat arestarea lui Meng.

Se știe că șefa operaţiunilor financiare ale companiei Huawei a fost arestată la Vancouver pe 1 decembrie. Nu există mai multe detalii privind arestarea, însă SUA investighează Huawei pentru posibile încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului. Huawei a precizat că are puţine informaţii privind acuzaţiile şi că nu este la curent cu faptul că Meng ar fi făcut ceva greşit.

Ministerul Justiţiei din Canada a confirmat data şi locul arestării lui Meng şi a adăugat: ”Ea este căutată pentru extrădare de SUA, iar o audiere privind eliberarea pe cauţiune a fost programată pentru vineri”. Ministerul a adăugat nu poate oferi mai multe informaţii deoarece Meng a cerut să nu fie făcute publice detaliile.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Justiţie din SUA din  New York, despre care Huawei a precizat că ar fi formulat acuzaţiile, a refuzat să ofere comentarii.

Presa americană a informat că Huawei se află sub investigaţie pentru posibile încălcări ale sancţiunilor americane asupra Iranului. Un articol din New York Times a relatat că departamentele Comerţului şi Trezoreriei din SUA au cerut firmei să îşi suspende încălcările sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

SUA au acuzat în mod repetat Huawei că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale din SUA, argumentând că tehnologia sa poate fi folosită de guvernul chinez pentru spionaj. Senatorul american Ben Sasse a declarat pentru Associated Press că statul chinez este implicat în mod agresiv în subminarea intereselor SUA privind  securitatea naţională, ”folosindu-se des de entităţi din sectorul privat””Americanii sunt recunoscători faţă de partenerii noştri canadieni pentru că au arestat şefa departamentului financiar”, a precizat el.