spot_img
4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăAnalizeFermierii români, supărați pe Guvern că sunt duși cu vorba

Fermierii români, supărați pe Guvern că sunt duși cu vorba

-

- Reclama -

Fermierii români sunt supărați că ar fi duși cu vorba de ministrul Agriculturii privind data acordării despăgubirilor promise pentru seceta din primăvara anului trecut. Adrian Oros se apără și spune că nu poate plăti banii până când Comisia Europeană nu aprobă ajutorul de statm transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Ministrul Agriculturii a anunțat prin postări și declarații publice că în luna aprilie se va face plata despăgubirilor pentru culturile semănate în primăvara lui 2020, culturi care au fost afectate de seceta de anul trecut.

Fermierii se tem că acest lucru nu va fi posibil. Și au două motive să se uite cu neîncredere la promisiunile de la minister.

- Advertisement -

În primul rând ministrul Agriculturii a promis la mijlocul anului trecut că despăgubirile vor ajunge încă din decembrie 2020 în conturile fermierilor.

Apoi, aceste despăgubiri nu sunt precizate clar în proiectul de buget pe 2021. Pentru subvenții și ajutoare de stat, bugetul Agriculturii este prognozat undeva la puțin peste două miliarde de lei. Dar această sumă este mai mică comparativ cu bugetul de anul trecut, când au fost 2,3 miliarde, fără despăgubirile date pentru situații de secetă.

Nemulțumirea fermierilor

„Nu cred în aceste despăgubiri, nu sunt prevăzute în bugetul propus pentru 2021. Trebuie să sper că vor fi la o viitoare rectificare. Ele trebuiau date deja. În aprilie e posibil să fie prea târziu. Mulți dintre fermieri e posibil să fi murit deja ca afacere”, afirmă la Europa Liberă Florin Platon, fermier din județul Vaslui.

Amânarea plății despăgubirilor duce la „imposibilitatea fermierilor de a-și achita furnizorii de inputuri, salariații și taxele către bugetul de stat, ca să nu mai aducem în discuție imposibilitatea de a înființa culturi pentru primăvară”, adaugă Nicu Vasile, președintele LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România).

Un ajutor de stat care nu a fost încă aprobat

Contactat de Europa Liberă, Adrian Oros s-a limitat la a transmite că încă așteaptă ca autoritățile de la Bruxelles să accepte acordarea acestui ajutor de stat. Apoi, guvernul va aproba despăgubirile, printr-o ordonanță de urgență, a precizat ministrul.

Conform legislației europene, agricultorii nu au voie să primească ajutoare din partea statului de origine a fermei fără aprobarea Comisiei Europene. Reamintim că fermierii din întregul bloc comunitar sunt ajutați prin subvenții oferite la nivel european.

Ministrul Agriculturii nu are vreo teamă că acest ajutor de stat nu va fi aprobat de Comisia Europeană, pentru că și anul trecut s-au oferit aceste derogări pentru plata daunelor pentru culturile afectate de seceta din 2019.

Valoarea despăgubirilor pentru seceta din primăvara lui 2020 va trece de un miliard de lei, bani care ar trebui dați exclusiv din bani colectați din taxe și impozite autohtone.

„Din întâlnirile avute cu domnul ministru, înțelegem că au fost afectate aproximativ 1,2 milioane de hectare de culturi de primăvară, iar efortul bugetar estimat este de aproximativ un miliard de lei”, a mai transmis și președintele LAPAR.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a mai alocat despăgubiri pentru seceta din toamna lui 2019. Pentru acele plăți s-au „achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă”. Numai că pentru despăgubirile din primăvara lui 2020 s-au înscris de aproape trei ori mai mulți fermieri decât pentru daunele din toamna lui 2019”, declara Oros într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres.

„Într-adevăr, pentru culturile din toamnă au fost 36.000 de fermieri, iar acum la plata despăgubirilor pe culturile de primăvară sunt 93.000. Ori au fost mai mulți fermieri care au cultivat porumb și floarea soarelui, ori au fost mai superficiali cei din comisiile de evaluare. Orice măsură de genul acesta pe care o faci trebuie bazată și pe cât sunt de corecți oamenii”, mai adăuga Adrian Oros în interviul respectiv.

Referitor la cuantumul despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de secetă, în mai multe rânduri oficialii MADR au anunțat că acesta va fi similar cu cel aprobat la culturile de toamnă, al cărui nivel a fost următorul:

  • Grâu 925 lei/hectar
  • Secară 925 lei/hectar
  • Triticale 805 lei/hectar
  • Orz 912 lei/ha,
  • Orzoaică 951 lei/hectar
  • Ovăz 772 lei/hectar
  • Rapiță 1002 lei/hectar

Despăgubirile se alocă pentru terenurile care au avut parte de precipitații sub 50% din necesarul de apă de care culturile agricole au nevoie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img