spot_img
22.3 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăActualitateFederația ungară de fotbal acuză FRF: NU RENUNȚĂM LA HARTA UNGARIEI MARI

Federația ungară de fotbal acuză FRF: NU RENUNȚĂM LA HARTA UNGARIEI MARI

-

Federaţia Ungară de Fotbal (MLSZ) a emis o declaraţie prin care îşi confirmă poziţia privind introducerea pe stadioane a bannerelor reprezentând Ungaria istorică, subliniind că decizia a fost luată din proprie iniţiativă, „după evaluarea declaraţiei ponderate şi prudente” a Federaţiei Europene de Fotbal (UEFA) şi a reţelei anti-discriminare a acesteia (FARE).

- Reclama -

Această decizie – se arată în comunicat – doreşte să exprime respectul pentru unitatea sutelor de mii de fani maghiari din numeroase ţări: bannerele fără mesaje rasiste şi discriminatorii sunt permise pe stadion.

În comunicatul emis miercuri seara, MLSZ precizează că “va permite introducerea bannerelor fără conţinut rasist sau politic, în timp ce organizaţiile internaţionale interzic în continuare bannerele cu mesaje rasiste sau politice”.

Federaţia reaminteşte că, anterior – conform promisiunii făcute de preşedintele ei, Sándor Csányi – a cerut clarificări de la organizaţiile internaţionale competente. După ce a evaluat poziţia pronunţată scrisă de către UEFA şi FARE şi după ce a analizat situaţia, MLSZ a decis că “harta Ungariei istorice, fără texte şi simboluri clare sau ascunse, nu face obiectul unei proceduri disciplinare, prin urmare permite introducerea bannerelor care respectă condiţiile federaţiei”.

MLSZ a considerat că situaţia descrisă în declaraţia sa de marţi a fost “înţeleasă şi interpretată greşit în unele cazuri”, prin urmare “a considerat important să reia declaraţia, să o confirme şi să o completeze o scurtă explicaţie, având în vedere incertitudinile şi neînţelegerile apărute în presă”.

În legătură cu acest caz, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a emis miercuri un comunicat, conform căruia UEFA, la solicitarea FRF, a infirmat faptul că “ar fi autorizat” folosirea simbolurilor reprezentând Ungaria istorică la meciurile echipei naţionale a Ungariei şi a precizat că va continua să considere folosirea acestor simboluri ca o abatere disciplinară pe care o va sancţiona.

În comunicatul său recent, MLSZ subliniază că a solicitat o poziţie clară din partea UEFA şi FARE cu privire la problema autorizării afişării simbolurilor istorice. Cele două organizaţii, acceptând argumentele MLSZ, au recunoscut că harta istorică a Ungariei şi culorile drapelelor alb-roşii nu reprezintă în sine un comportament rasist, dar că acest lucru nu se aplică altor simboluri şi inscripţii de pe bannere şi sloganurilor suporterilor. Pe această bază, federaţia va permite introducerea bannerelor la următoarele două meciuri.

“Prin urmare, reiterăm că aceasta este o decizie a MLSZ, adică nu am susţinut şi nu susţinem că UEFA a autorizat sau interzis în mod specific introducerea bannerelor. Am declarat şi declarăm din nou că ambele organizaţii (precum şi MLSZ) condamnă în continuare orice formă de discriminare şi vor lupta împotriva mesajelor rasiste, discriminatorii sau politice. În acelaşi timp, MLSZ, în lumina declaraţiilor scrise ale celor două organizaţii, consideră că poziţia federaţiei nu a fost contestată sau infirmată în fond de aceste organizaţii, prin urmare, federaţia va permite introducerea pe stadion a bannerelor corespunzătoare condiţiilor pe care le-a stabilit, pentru următoarele două meciuri, cu convingerea că, în absenţa unor mesaje clare sau implicite care ar putea constitui abateri disciplinare, nu va exista nicio acţiune disciplinară justificată în legătură cu afişarea bannerelor care reprezintă exclusiv harta” – se arată în comunicat.

MLSZ precizează: în opinia sa, “cele de mai sus sunt clare, justificate şi respectă regulile, iar FARE, UEFA şi MLSZ au abordat problema cu prudenţa cuvenită”.

“Din câte ştim, FRF a fost singura care a interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral şi, probabil, în posesia unor informaţii limitate, contestând în mod nejustificat decizia MLSZ. La rândul său, MLSZ consideră cooperarea sa cu federaţia română ca fiind corectă şi vom încerca şi în continuare să menţinem relaţii bune, dar este evident că intervenţia FRF în această chestiune este nejustificată şi nefondată. Din acest motiv, am informat în scris organizaţia parteneră despre faptul că, în acest caz, nu este de competenţa federaţiei româneşti aprecierea şi comunicarea deciziei adoptate de MLSZ” – se arată în comunicat.

De asemenea, federaţia citează din scrisoarea FARE, “în care şeful reţelei confirmă în mod clar poziţia ungară: harta istorică a Ungariei nu este în sine un simbol discriminatoriu, asupra căruia FARE ar putea sesiza organizaţiile internaţionale de fotbal, UEFA sau FIFA”. Totodată, dacă acestui simbol i se adaugă alte simboluri, sloganuri şi anumite comportamente, acest fapt ar putea fi raportat.

Federaţia ungară citează, de asemenea, o scrisoare trimisă luni de secretarul general al UEFA către MLSZ, în care acesta “confirmă faptul că organizaţia a închis fără penalizare procedura disciplinară întreprinsă împotriva MLSZ în cazul expunerii unui banner la meciul Ungaria-Italia, creând astfel un precedent”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img