spot_img
26.8 C
București
luni, iulie 29, 2024
AcasăAnalizeFâșia Gaza: cifre

Fâșia Gaza: cifre

-

Fâșia Gaza este de drept unul dintre cele două teritorii izolate ale statului parțial recunoscut Palestina, dar este de fapt controlată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Pe 7 octombrie, Hamas a anunțat începerea unei ofensive împotriva Israelului: militanții au efectuat atacuri masive cu rachete asupra sudului Israelului și au invadat zonele populate israeliene. Ca răspuns, armata israeliană a lansat Operațiunea Iron Swords și lovește ținte în Fâșia Gaza.

- Reclama -

Regiunea este situată pe malul Mării Mediterane și are granițe terestre cu Israel și Egipt (din Peninsula Sinai). Suprafața Fâșiei Gaza este de doar 360 de metri pătrați. km (lungime 40 km, lățime 6–12 km). 2,1 milioane de oameni trăiesc într-un teritoriu atât de mic din 2023, potrivit CIA World Factbook . Pe baza acestor indicatori, densitatea populației din Fâșia Gaza se apropie de 6 mii de oameni pe kilometru pătrat, ceea ce face ca regiunea să fie una dintre cele mai dens populate din lume. Aproximativ 780 de mii de oameni trăiesc în cel mai mare oraș din Gaza.

- Advertisement -

Fâșia Gaza are o rată a natalității ridicată, iar populația crește rapid (2% pe an). Potrivit CIA World Factbook pentru 2023, rata totală de fertilitate este de 3,34 copii în medie per femeie de vârstă reproductivă (aceasta este a 40-a în lume, media la nivel mondial este de 2,3, în Israel – 2,54) . Dar Fâșia Gaza are o rată ridicată a mortalității infantile: peste 15 copii mor la o mie de nașteri (15,6 față de 3,6 în Israel).

Populația este foarte tânără: ponderea copiilor sub 14 ani este de aproximativ 40%, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste sunt doar 3%. Jumătate dintre palestinienii care trăiesc în Fâșia Gaza au sub 19 ani: vârsta medie este de 18 ani, în special sub media globală de 30 de ani, conform ONU (aproximativ la fel în Israel). Potrivit estimărilor ONU citate de Reuters , rata șomajului în rândul tinerilor din Gaza ajunge la 70%.

- Advertisement -

Potrivit lui Raksha, populația tânără „înseamnă un mare potențial de război, tulburări și violență”. „Din păcate, tinerii între 14 și 25 de ani reprezintă principalul material uman pentru organizațiile și mișcările islamiste”, subliniază Andrey Zeltyn, lector superior la Școala de Studii Orientale a Facultății de Economie Mondială și Politică Internațională de la Școala Superioară de Economie. „Doar uitați-vă la filmările cu demonstrații pasionale de sprijin pe străzile orașelor arabe – este puțin probabil să vedeți mulți participanți de peste 40 de ani acolo. Nu există date statistice pe această temă, dar putem presupune cu siguranță că „banca” brigăzilor Qassam (aripa militară a mișcării Hamas ) este practic întreaga populație tânără din Gaza”, subliniază el.

Potrivit directorului CIA, în 2021, PIB-ul Fâșiei Gaza la paritatea puterii de cumpărare (PPP) a fost de 27,8 miliarde de dolari, iar pentru comparație, PIB-ul Israelului la PPP în 2022 a fost de 473 de miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale. Fâșia Gaza, precum și teritoriile palestiniene în ansamblu, nu au propria sa monedă: mijlocul oficial de plată în conformitate cu Protocolul de la Paris din 1994 dintre Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (. pdf) este sikelul israelian, dar De asemenea, sunt utilizați dolari, euro și dinari iordanieni .

Între 2007 și 2022, creșterea economică medie anuală în Fâșia Gaza este estimată la doar 0,4%, PIB-ul real pe cap de locuitor scăzând în medie cu 2,5% pe an pe fondul creșterii rapide a populației, a scris Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un raport din septembrie . privind situația din Cisiordania și Fâșia Gaza. Economia Gaza suferă de „niveluri scăzute ale capitalului fizic și uman, deteriorarea instituțiilor și lipsa inovației productive”.

Potrivit FMI, șomajul în Fâșia Gaza era de 45% în 2022, iar populația sub pragul național de sărăcie era de 53%. Oficial, activitatea economică în Gaza constă în producția agricolă (legume, măsline, păsări, lapte de oaie) și mici industrii (mobilier, textile, produse alimentare), iar unul dintre puținele sectoare dinamice este construcțiile (creștere de 20% în medie pe an în 2007–2022), indică FMI.

Pe fundalul blocadei de 16 ani din partea Israelului, economia tunelului umbră s-a dezvoltat cel mai activ: la granița cu Egiptul au fost construite sute de pasaje subterane, prin care mărfurile egiptene au pătruns ilegal în Fâșia Gaza, iar armele au fost introduse ilegal în Gaza. În 2008–2010, unii proprietari ai unor astfel de tuneluri au devenit milionari de dolari, a informat presa arabă. Cu toate acestea, în 2013, Egiptul a început o campanie de amploare de distrugere a acestor tuneluri, în 2014 a stabilit o zonă tampon la granița cu Fâșia Gaza, iar în 2020 a construit un zid de frontieră din beton.

Nivelul de trai în Cisiordania, unde o parte din teritorii este controlată de Autoritatea Națională Palestiniană (PNA), este semnificativ mai ridicat decât în ​​Gaza: astfel, șomajul în Cisiordania este în jurul a 13% (față de 45% în Gaza). Fâșia), și PIB-ul pe cap de locuitor în zonele controlate. PNA din teritorii este de aproximativ patru ori mai mare (4.458 USD față de 1.257 USD în Fâșia Gaza pentru 2022, conform estimărilor Băncii Mondiale ) .

Donatorii internaționali direcționează în primul rând ajutorul financiar către Cisiordania, iar ajutorul rămas care curge în Fâșia Gaza este în primul rând de natură umanitară. În 2020, 77% dintre gospodăriile din Fâșia Gaza au primit asistență sub formă de transferuri de alimente și numerar, în principal prin Agenția de Ajutorare și Lucrări a ONU pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA), a declarat FMI într-un raport din septembrie. Potrivit Consiliului American pentru Relații Externe (CFR), Hamas primește și sprijin financiar din partea Iranului, iar în timpul prosperității afacerii tunelurilor, a colectat în mod activ taxe pe mărfurile care puteau fi transportate peste granița cu Egiptul .

Fâșia Gaza este puternic dependentă de aprovizionarea din Israel, Egipt și ajutorul umanitar internațional. Cel mai mare donator pentru palestinieni este Europa. Comisia Europeană a decis să nu suspende plățile către teritoriile palestiniene, a declarat șeful acesteia, Josep Borrell .

Anterior Reuters a scris că Uniunea Europeană va îngheța asistența financiară din cauza atacului Hamas asupra Israelului.

Fâșia Gaza primește cea mai mare parte a energiei electrice din Israel, a menționat Parlamentul European . În urma atacurilor militare ale Hamas, autoritățile israeliene au anunțat o întrerupere a curentului pentru regiune. Pe măsură ce conflictul s-a dezvoltat, ministrul israelian al apărării a anunțat o blocare completă a Fâșiei Gaza, inclusiv furnizarea de apă și combustibil. ONU a avertizat că dreptul internațional umanitar interzice o blocare a regiunii, deoarece amenință viața civililor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img