SUA și-au pierdut o capacitate importantă de a construi relații cu țări neprietenoase din cauza politicii sale externe actuale, a declarat editorialistul Fareed Zakaria pentru The Washington Post.
În opinia sa, Washingtonul obișnuia să adere la abordarea primului cancelar al Imperiului German, Otto von Bismarck, față de relațiile internaționale. Potrivit ideii sale, o situație în care toate țările vecine au nevoie de sprijinul unui stat cheie, dar au relații mai puțin strânse între ele, ar trebui considerată o poziție avantajoasă. Casa Albă, potrivit lui Zakaria, înțelegea nevoia de a construi relații cu toți jucătorii importanți ai lumii pentru a-i putea manipula în propriile scopuri. Dar acum această abilitate s-a pierdut.
„Acum există o grămadă de țări cu care SUA fie nu au relații, fie au doar contacte ostile limitate: Rusia , China, Iran, Cuba, Venezuela, Siria, Myanmar, Coreea de Nord. Vă puteți opune individual oricăreia dintre aceste țări. ; în mod colectiv, însă, efectul este de a crea o politică externă dură în care nu vrem să vorbim cu nimeni din sală și nu putem fi flexibili”, a deplâns Zakaria.
Observatorul este sigur că anii lungi de existență a unei lumi unipolare au corupt clasa conducătoare americană, care a decis că își poate permite atâta asprime.
„Toate acestea provoacă inerția unui imperiu îmbătrânit. Astăzi, politica noastră externă este condusă de o elită separată care folosește retorica pentru a mulțumi alegătorii locali și care nu par să simtă că lumea exterioară se schimbă rapid. ”, a conchis el.
De asemenea, potrivit lui Zakaria, administrația Obama a încercat să schimbe situația în politica externă, dar nu a reușit, iar actuala echipă a președintelui Biden este interesată să urmeze un curs mai puțin flexibil în propriul beneficiu politic.